Forrás: MNO

Ünnepélyes mise keretében hivatalosan is beiktatták XVI. Benedeket. Az új pápa a keresztények egységére hívott fel, és leszögezte: „az egyház él, fiatal, és a jövőbe vezet”. A komoly biztonsági intézkedései ellenére az egyházfő nyitott autóval ment a hívek közé a golyóálló pápamobil helyett. A katolikus egyház új vezetője áldását küldi a a magyar népnek.

Hivatalosan is beiktatták pápai hivatalába XVI. Benedeket a római Szent Péter téren tartott szabadtéri ünnepi misén. A ceremónián az új egyházfő a chilei Jorge Medina Estevez bíborostól átvette a pápai kendőt (vagyis a palliumot) és a Halász Gyűrűt, amely a hálóját kivető Szent Pétert ábrázolja. A délelőtt 10 órakor kezdődött szertartás, amin a becslések szerint fél millió zarándok, illetve számos állami és egyházi vezetők jelent meg, annyiban szakított a korábbi renddel, hogy a bíborosok nem hajtottak térdet az új egyházi vezető előtt, hanem helyette csak 12 fő (egyháziak és „civilek”) járultak a pápa elé. Ez az egyház egységét volt hivatva jelezni, és utalt a 12 apostolra.

Programbeszéd

Magát az Úr gyenge szolgájának nevezte, és a hívek segítségét kérte munkájához beszédében XVI. Benedek pápa. Ám nincs egyedül komoly terhet jelentő hivatala viselésében, mert a szentek, valamint a hívek imái és szeretete vezetik. A beszéd – amit sokszor szakított félbe a hívek tapsa, különösen a nagy előd, II. János Pál nevének említésekor – egyes elemzések szerint a katolikus egyház új vezetőjének programját fogalmazta meg. Maga a pápa azonban azt hangsúlyozta: nem program, vagy saját elképzeléseinek a megfogalmazása a feladata, hanem az, hogy figyeljen Isten szavára, és azt kövesse.

A pápa a keresztények egységére hívott fel, és kezet nyújtott a zsidó vallás követőinek is. Kijelentette: az egyház él, fiatal és a jövőbe mutat. A hosszúra nyúlt beszédben hangsúlyozta azt is, hogy nem az evolúció véletlen és értelmetlen termékei vagyunk, hanem Isten szeretetének és értelmének eredményei. A világot Isten türelme, nem az emberi türelmetlenség építi – tette hozzá. Csatlakozva elődjéhez, felemelte szavát a korrupció ellen, illetve az ember szabadsága és az igazságos társadalom mellett.

Pápamobil helyett nyitott autó

A biztonsági intézkedések – akárcsak II. János Pál temetésekor – ezúttal is igen szigorúak voltak: Róma fölött a NATO harci gépei köröznek, a polgári légiforgalmat leállították, és az olasz főváros környékén készültségbe helyezték a légelhárító rakéta-egységeket.

A pápa maga azonban már nem a golyóálló üveggel védett pápamobilban, hanem egy nyitott terepjáróban ment a hívek közé a szertartás végén. Erre azóta nem volt példa, hogy Ali Akcsa 1981-ben merényletet kísérelt meg II. János Pál ellen.

XVI. Benedek a hívek köszöntése után a pápai palotába ment, amelynek erkélyéről mondta el az Urbi et orbi áldást.

A pápa áldását küldi a magyar népnek

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek egyházmegyei körlevélben tudatta a hívőkkel, hogy XVI. Benedek pápa szeretetteljes üdvözletét és áldását küldi a magyar népnek.

A katolikus egyházfő névválasztása kapcsán Erdő Péter azt hangsúlyozta, hogy a Benedek név világos utalás Szent Benedekre, Európa védőszentjére és XV. Benedek pápára is, aki az I. világháború éveiben igyekezett előmozdítani a békét az egyes emberek és a népek között.

Az Esztergom-Budapesti Érseki Főhatóság vasárnap ismertetett körlevele szerint XVI. Benedek pápa legfőbb pásztori szolgálatának megkezdése alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában péntek este ünnepi szentmisét tartanak. A bíboros, prímás korábbi körlevelében már úgy rendelkezett, hogy vasárnap valamennyi katolikus templomban a szentmisék végén Te Deum tartandó és eléneklendő a pápai himnusz.

(Forrás: BBC, Reuters, Magyar Rádió, InfoRádió, HírTV)

Comments are closed.