Forrás: Magyar Rádió

XVI. Benedek pápát a vatikáni Szent Péter-bazilika előtti téren tartott szabadtéri szentmisén iktatták be.

A római Szent Péter téren még nem ért véget XVI. Benedek pápa beiktatási szentmiséje. Az urbi et orbi áldást a bazilika loggiájáról mondja el a pápa, aki még nem költözött be az apostoli lakosztályba. Hosszú homíliájában XVI. Benedek azt kérdezte: „az Úr gyenge szolgájaként hogyan lesz képes végrehajtani a rá váró hatalmas feladatot? Az segít, hogy tudom, nem vagyok egyedül” – mondta a pápa, és a Szent Péter téren szavait hallgató százezres tömeg hatalmas tapssal bátorította az egyházfőt, akinek beszédét többször is taps szakította meg, amikor elődjéről, II. János Pálról beszélt.

Az elmúlt hetek csodálatos eseményei bebizonyították, hogy az egyház él, fiatal és a jövőbe vezet – mondta a pápa, aki elsőként a zsidó testvéreket köszöntötte és egyaránt üdvözölte a hívőket és a nem hívőket is. Nincs szükségem arra, hogy azonnali kormányprogramot mutassak be. A programom az, hogy ne az én akaratom, ne az én elképzeléseim, hanem az Úr akarata szerint vezessem az egyházat – mondta.

A teológus XVI. Benedek azonban hittanórát is tartott. Elmagyarázta a két pápai jelkép, a Pallium és a pásztori gyűrű értelmét, melyeket előzőleg a chilei Jorge Medina Estevez bíborostól vett át. Az emberek lelkét uraló sivatagról és a világot uraló hatalmi ideológiákról beszélt. „A világot a feszület menti meg, nem azok, akik keresztre feszítenek. A világot Isten türelme, nem az emberi türelmetlenség építi. Az emberek nem a fejlődés véletlenszerű, értelmetlen termékei, minden ember a szeretete tárgya kell, hogy legyen, minden emberre szükség van.”

A pápa első nyilvános beszéde mégiscsak egyházi program volt, erős szavak a hit védelmében.

A szentmise során a pápát az öt kontinens országainak képviselői üdvözölték. Bennünket, magyarokat Lapka József pásztor képvisel, aki pásztorgúnyában térdelt le XVI. Benedek előtt a római Szent Péter téren.

A pápa beiktatásán a zarándokok százezreivel együtt állam- és kormányfők is részt vettek. Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint Erdő Péter bíboros, esztergomi prímás érsek képviseli.

A biztonsági intézkedések igen szigorúak: Róma fölött a NATO harci gépei köröznek, a polgári légiforgalmat leállították, és az olasz főváros környékén készültségbe helyezték a légelhárító rakéta-egységeket.

Sárközy Júlia (Róma), MR

Comments are closed.