Forrás: Magyar Rádió

Spiró György új könyve igazi irodalmi szenzáció, ő maga főművének tartja, több mint tizenkét évig dolgozott rajta. A kereszténység és az európai szellemiség kialakulását dolgozza fel egy rövidlátó zsidó fiú, Uri szemszögéből.

Spiró „a kereszténység születéséről” írt nagyregényt, amely az első században játszódik a Krisztus halálától a zsidó háborúkig terjedő időszakban, és a korabeli zsidó, görög és latin közösségek hatalmi harcait, intrikáit és mindennapi életét mutatja be egy törékeny és gyenge főszereplő, a Rómában felnőtt zsidó fiú, Uri rövidlátó szemével, aki valamiképpen bekerül a Húsvétkor Rómából Jeruzsálembe adót szállító küldöttség tagjai közé. Spiró György új könyve igazi irodalmi szenzáció, ő maga főművének tartja, több mint tizenkét évig dolgozott rajta.

A Fogság-ban hatalmas tudás, műveltség halmozódott föl, ám szerző ezt természetesnek tartja, szerinte minden nagy mű komoly szellemi erőfeszítés eredménye. Ráadásul úgy véli, hogy bár valóban nagyon komoly tanulás előzte meg az írást, az igazi értékét nem ez, hanem a benne rejlő esztétikum határozza meg. A Tizenhat óra kérdésére, hogy miért fordult az első századhoz, a Könyvfesztiválon éppen dedikáló Spiró György lakonikusan annyit válaszolt: – Mert az első században borzasztó sok minden eldőlt. Többek között a kereszténység és Európa története is. – Az író annak ellenére nyúlt vallási témához, hogy önmagát nem tartja hívő embernek. Úgy véli, hogy a hittudomány az egyetlen humán tudomány, és mindannyian emberek vagyunk, ugyanolyan anyagból gyúrva. A vízválasztó szerinte nem hívő és hitetlen között van, hanem talán az értékválasztásban.

Németh Gábor interjúja nyomán

Comments are closed.