Forrás: Magyar Rádió

Megkezdődött a „zsidó húsvét”. S noha ez családi ünnepnek számít, sokan szabadságra is utaznak, az izraeli rendőrséget és biztonsági szolgálatokat már napokkal ezelőtt riadókészültségbe helyezték.

Pészahkor egy hétre megáll az élet Izraelben, tavaszi szünetet tartanak az iskolák, és bezárnak a kormányhivatalok. Komolyabb politikai döntésekre sem lehet számítani ezen a héten, csak rendkívüli esetekben dolgoznak a politikusok, mint például 2002-ben, a netanyai szállodai merénylettel kezdődő terrorhullám idején, ami után széleskörű katonai hadműveletet indítottak Ciszjordániában.

Pészahkor az emberek tömegesen vonulnak szabadságra, és mivel a turisták 99 százaléka repülőn utazik külföldre, ezen a héten félmillió kiutazóra számítanak a tel avivi nemzetközi repülőtéren. Pészahkor 8 napig tilos kovásszal készült ételeket enni, a hagyományőrző zsidók ezzel emlékeznek az egyiptomi megmenekülés után a sivatagi vándorlásra, amikor nem volt idő szabályos kenyeret készíteni, és csak kovásztalan kenyeret, magyarul maceszt ettek.

Izraelben ezen a héten törvény tiltja a kenyér árusítását, és az egyes önkormányzatok, más-más mértékben, de gyakran be is tartatják a törvényt, vagy legalábbis pénzhez jutnak általa, ugyanis ellenőrök járják a boltokat és vendéglőket, és bírsággal sújtják a kenyeret árusítókat.

Ilyenkor az összes, nyitva tartó közintézményben macesz a menü, a börtönök palesztin biztonsági foglyai is maceszt kapnak, sőt még az állatkertekben is ezt osztanak a vadaknak. Az izraeli szafari park rádióban nyilatkozó igazgatója szerint a majmok kifejezetten szeretik rágcsálni a maceszt.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.