Forrás: Híradó

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tévéinterjúban megerősítette rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták szállítását Szíriának, ugyanakkor cáfolta, hogy elhidegült volna amerikai kollégájához, George Bushhoz fűződő viszonya.

Az a Szíriával aláírt ügylet, amely meg fog valósulni, rövid hatótávolságú rakétaelhárító rendszerekre vonatkozik – mondta Vlagyimir Putyin az izraeli tévé 1-es csatornájának adott interjújában, amelynek szövegét a Kreml péntek este világhálóhelyén (kremlin.ru) közzétette. Ezekkel a rendszerekkel látótávolságon belüli légi célpontokat lehet megsemmisíteni. Gépkocsikra vannak szerelve, s így nem lehet őket észrevétlenül továbbadni terrorista szervezeteknek (mint a vállról indítható rakétákat) – magyarázta Putyin, aki jövő szerdán és csütörtökön Izraelbe látogat.

Bár az orosz elnök nem részletezte, az ügylet 4-5 kilométer hatótávolságú Sztrelec rakétákra vonatkozik. Hangsúlyozta viszont, hogy ezek az elhárítórakéták nem borítják fel a térségbeli egyensúlyt, és nem fenyegetnek más államokat (jelesül Izraelt). Persze megnehezítik majd, hogy izraeli repülőgépek mélyrepülésben húzhassanak el a szír elnöki rezidencia felett, de ezek az izraeli repülések amúgy sem használnak a békefolyamatnak – ironizált.

Putyin rámutatott, hogy Oroszország felelősségtudóan letett olyan „meglehetősen komoly rakétatechnika” szállításáról Szíriának, amely joggal válthatta volna ki Izrael aggodalmát, mert elérhette volna annak területét szíriai telepítési helyekről. Moszkva 2003-ban elutasította Damaszkusznak azt a kívánságát, hogy SZ-300-as légvédelmi rendszereket szállítson neki, amelyek ellenséges repülőgépek és rakéták lelövésére egyaránt képesek.

Az orosz elnök cáfolta amerikai kollégájához, George Bushhoz fűződő viszonyának elhidegülését, rámutatva, hogy ez a viszony sok kölcsönös érdeken és közös munkán nyugszik. Kiemelte a terrorellenes harcot, amelyben Moszkva és Washington nem csupán partner, hanem szövetséges is.

Az orosz belpolitikával kapcsolatban azonban csak olyan objektív, jóindulatú véleményt fogad el a partnerektől, amely nem az ő saját nemzeti érdekeik elérését szolgálja – mondta Putyin, megismételve, hogy van mit bírálni az amerikai demokratikus intézményekkel kapcsolatban is.

Putyin újólag rámutatott, hogy az alkotmány 2008-ban kizárja indulását újabb elnökségért, érzékeltetve: az amerikai külügyminiszternő nyitott kapukat döngetett, amikor a jelöltségtől való tartózkodásra intette őt. Ha viszont Condoleezza Rice indulna az amerikai elnökségért a következő választáson, annak Moszkvában örülnének – jegyezte meg Putyin, aki szerint Rice jó elnök lenne. Rice az Eho Moszkvi rádióban határozottan tagadta, hogy jelölteni akarná magát (bár először oroszul félreértésből igent mondott rá).

Putyin megemlítette, hogy pozíciója közel áll Bushéhoz az iráni atomprogram és a közel-keleti rendezés vonatkozásában. Ami Iránt illeti, Putyin rámutatott, hogy Oroszország kizárólag a civil atomiparban működik együtt vele, az önálló urándúsításról való lemondásra ösztökéli, és rábírta a busehri erőműben elhasználandó fűtőelemek visszaszállítására. Ugyanakkor nem szabad Iránban (amely Oroszország szomszédja) olyan megalázó érzést kelteni, hogy megfosztják a modern tudomány és technika vívmányainak felhasználásától – tette hozzá.

MTI

Comments are closed.