Forrás: Magyar Rádió

Izrael és a Palesztin Hatóság között megindultak az érdemi tárgyalások a gázai kivonulás egyeztetéséről.

Az izraeli televízióban bejelentették, hogy Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes és Ahmed Korei palesztin miniszterelnök Kelet-Jeruzsálemben megállapodott több közös bizottság felállításáról, amelyek a kivonulás különböző kérdéseit fogják összehangolni.

Izrael a palesztin biztonsági erők segítségét kéri abban, hogy a kivonulás ne ellenséges tűz alatt történjen. A palesztinok pedig a gázai víz- és csatornarendszer, valamint az áramszolgáltatás helyreállításában számítanak Izraelre.

Riadókészültség a zsidó húsvéti ünnepek alatt

Egy hétre teljes készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget a szombat este kezdődő pészah miatt. A palesztinokkal kötött tűzszünet ellenére egyenruhás és civil ruhás rendőrök lesznek minden nyilvános helyen, a vendéglőkben, a szállodákban, sőt még a zsinagógákban is, hogy megakadályozzanak egy esetleges merényletet. Ezen kívül Shaul Mofáz honvédelmi miniszter elrendelte a ’67-ben elfoglalt területek lezárását, csütörtök éjjeltől csak rendkívüli esetekben léphetnek be a palesztinok Kis-Izrael területére.

Az ünnep előtt előtérbe kerültek az ország szociális problémái, számos segélyszervezet osztogatott főleg ételből álló segélycsomagokat a rászorulóknak, hogy legalább a hagyományos széder estén tele legyen az ő asztaluk is. Az egy hétig tartó pészahot az izraeliek egy része a Sínai-félszigeten tölti. A figyelmeztetések és tabai merénylet ellenére idén is mintegy 15 ezren készülnek Egyiptomba, ahol tavaly ilyenkor 30 ezren töltötték a zsidók legnagyobb tavaszi ünnepét.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.