Forrás: Világgazdaság

Kultúra

Életre kel a könyv, az irodalom

[2005-04-22]

A vasárnap estig tartó XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nemcsak jelentős vásár, hanem olyan könyves ünnep is, amelyen több mint kétszáz beszélgetés, felolvasás, találkozó, dedikálás várja a könyv, az olvasás barátait. A fesztiválon a legutóbbi években szerzett tapasztalatok alapján állíthatjuk: az irodalomról nem feltétlenül kell unalmasan beszélni. Sőt! Felkészült moderátorokkal és érdekes írókkal, remekül felolvasni tudó színészekkel nagyon is élővé tehető az irodalom. Itt csak néhány kiemelt programra hívhatjuk fel a figyelmet – aki kedvet kap arra, hogy vasárnap estig felkeresse a Budapest Kongresszusi Központot, annak érdemes böngésznie a fesztivál programfüzetét és a www.mkee.hu honlapot.

Paulo Coelho, a világszerte rendkívül népszerű brazil író a fesztivál díszvendége, akivel tegnap Lévai Balázs beszélgetett a rendezvény helyszínén (könyveiről ajánlónk: VG, 2005. április 15.). Legújabb kötete, A Zahir bemutatója holnap, szombaton 13 órától lesz, ekkor Ferch Magda kérdezi a neves írót, aki utána, 14 és 16 óra között az Athenaeum kiadó standjánál dedikál.

Mivel a fesztivál díszvendége Oroszország, több kiadó is kínál orosz irodalmi csemegéket. Az Európa Könyvkiadó vendége például Viktor Jerofejev, akitől a fesztiválra jelent meg A jó Sztálin című kötet. A világhírű író a holnap 15 órakor kezdődő beszélgetés után 17 órától – majd vasárnap 11-től – az Európa standjánál dedikál. Az Európánál jelent meg az Orosz népi posta című – mai orosz drámákat tartalmazó – kötet, továbbá Anne Applebaum A Gulag története I-II. című újdonsága is.

A Gabo Kiadónál csaknem tucatnyi orosz kötet kapható, köztük néhány újdonság most látott napvilágot. A Téma lezárva című kiadvány 21 kortárs elbeszéléséből például sokszínű kép rajzolódik ki a mai orosz irodalomról. Vlagyimir Vojnovics szatirikus regénye, az Ivan Csonkin közlegény élete és különös kalandjai című kötet elsöprő humorú és egyben szomorú paródia is – ebből a könyvből készített filmet a világhírű cseh rendező, Jirí Menzel 1994-ben.

Számos program A Nagy Könyvhöz kötődik, s a fesztiválon lesz az egész éves akció első eredményhirdetése is: vasárnap 14 és 15 óra között megtudhatjuk, melyik száz könyv kapta a legtöbb szavazatot.

Hangsúlyosan szerepelnek a magyar írók, szombaton 11 órától például a Novellisták könyve című programon, a Noran Kiadó rendezvényén kitűnő prózaírók vesznek részt, köztük Ferdinandy György, Garaczi László, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Lázár Ervin, Németh Gábor, Spiró György és Závada Pál.

Apropó: Németh, Spiró, Závada. Németh Gábor Zsidó vagy? című kötete a tavalyi könyvfesztiválon keltett hatalmas figyelmet. Závada Pál legújabb regénye, A fényképész utókora a legutóbbi hónapok magyar irodalmi szenzációja. Spiró György most megjelent nagyregénye, a Fogság pedig sokak szerint a kortárs magyar próza kiemelkedő darabja. Mindhárom író dedikál a fesztiválon, Németh Gábor holnap 14, Závada Pál ma 16, Spiró György holnap 16 órától. A Fogság bemutatóján, szombaton 15 és 16 óra között a Magvető Kiadó igazgatója, Morcsányi Géza vezeti a beszélgetést.

Nem hiányozhatnak a fiatalok sem: 16 szerző vesz részt az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján, holnap 16.30-tól 18 óráig ott ülnek majd mindannyian a pódiumon. A Magvető fiatal szerzői holnap 17 órától mutatkoznak be, s 11 és 12 között a Nemzeti Kulturális Alapprogram által támogatott ifjú írókkal ismerteti meg az érdeklődőket Vámos Miklós moderátorként. De Vámos Miklóssal is találkozhatnak az olvasók: holnap 16 és 17 óra között.

Comments are closed.