Forrás: MNO

Teleki László egykori romaügyi, jelenleg esélyegyenlőségi államtitkár cáfolta az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság előtt, hogy 2003. folyamán, a büntetőeljárások és a képtelenül nagy számú igénylések hírére leállíthatta volna a romák holokauszt-kárpótlási folyamatát. Varga József fideszes roma képviselő lapunknak ma azt mondta, tényleges kárpótlás helyett szélhámosok hordták szét a pénzt.

Bár annak idején a holokauszt kárpótlását előkészítő Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) ezerre becsülte az osztrák kárpótlásért várhatóan jelentkező, egykor kényszermunkára hurcolt cigányok számát, csaknem 6000 roma igénylő bukkant fel, többségükben el is nyerve a kárpótlási összeget. Amint azt Rubovszky György, a holokauszt roma áldozatainak kárpótlását vizsgáló parlamenti bizottság társelnöke még szerdán fölvetette, kétséges, ki fog-e derülni valaha, hogy hány esetben és mennyi pénzt vettek fel jogosulatlanul. A büntetőeljárások ugyanis csak olyan holokauszt-kárpótlási ügyekben folynak, amelyek azért pattantak ki, mert az érintett szereplők, a felbujtók és a felbujtottak időközben összevesztek. (Tudniillik a pénzelosztáson – A szerk.)

A bizottság tegnap meghallgatta Teleki Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal egykori romaügyi államtitkárárt, aki Varga József fideszes képviselő kérdésére felelve úgy nyilatkozott, a kárpótlási folyamat menet közbeni leállítására neki nem lett volna lehetősége, ellentétben a Mazsökkel, netán Fónagy Jánossal, aki a nemzetközi kuratóriumban hazánkat képviseli 2000-től mindmáig, a 2002-es kormányváltás ellenére. Többek között ez utóbbi tényre hivatkozva is állította, nem állt a rendelkezésére kellő információ az egész ügyről.

Fontos körülmény, hogy a romák holokauszt-kárpótlása során az igények hitelesítését cigány kisebbségi önkormányzatok tagjai is elvégezhették, de ez az ezer ilyen testület közül csak ötvenre vonatkozik. Teleki (aki ma az esélyegyenlőségi tárca politikiai államtitkára) tagadta, hogy engedélyezte volna annak az ötven – többnyire baloldali vezetésű – roma önkormányzatot tartalmazó listáának az összeállítását, amelyet közvetett beosztottja, Forgách István, a romaügyi hivatal osztályvezetője (közvetett beosztottja) juttatott el a Mazsökhöz, annak kérésére. Nemmel felelt arra a kérdésre is, hogy ő – az említett ötven önkormányzat között található nagykanizsai cigány kisebbségi önkormányzat elnökeként – végzett-e hitelesítéseket.

A parlamenti vizsgálóbizottság körében egyébként megütközést keltett, hogy kiderült: a roma kárpótlásigénylőknek két olyan tanút kellett szerezniük, akikkel annak idején együtt végezték a kényszermunkát Ausztriában. A képviselők úgy ítélték meg, hogy ezt a feltételt az esetek jelentős részében nehéz lett volna ténylegesen teljesíteni…

Minderről lapunknak Varga József, a Fidesz országgyűlési képviselője lapunknak ma azt mondta, a mulasztásokkal és visszaélésekkel rossz hírbe kevert magyarországi cigányság szemszögéből úgy tűnik, tényleges kárpótlásban nem részesült a közösség, szélhámosok vitték el a nagy pénzeket. Hangsúlyozta, a parlamenti vizsgálóbizottságnak elő kellene segítenie, hogy a magyarországi romák kollektív kárpótlásban részesüljenek a vészkorszakban etnikai-faji alapon való üldöztetésükért.

Comments are closed.