Forrás: Híradó

Az ukrán parlament jóváhagyta, hogy Kijev kétszáz békefenntartót küldjön az ENSZ megfigyelő missziójába a Golán-fennsíkra

Az ukrán parlament jóváhagyta, hogy Kijev kétszáz békefenntartót küldjön az ENSZ megfigyelő missziójába a Golán-fennsíkra.

Kétszázhetvennyolc képviselő szavazott igennel, nem szavazat nem volt, 134 képviselő nem vett részt a szavazáson. A 450 fős ukrán törvényhozás rendszerint megpróbálja semmibe venni a Viktor Juscsenko által benyújtott javaslatokat.

Az ukrán kontingens az osztrák, japán, nepáli, lengyel és szlovák csapatok alkotta ezer fős ENSZ-egységhez csatlakozik. Az ukrán katonák a kanadai kontingenst váltják fel, de egyelőre nem tudni, mikor indulnak.

Az ENSZ-békefenntartók három évtizede felügyelik a Golán-fennsíkon az 1967-es háborút lezáró izraeli-szíriai tűzszünetet. A világszervezet Biztonsági Tanácsa decemberben júniusig meghosszabbította a békefenntartók mandátumát.

Ukrán katonák Koszovóban, Libanonban, Grúziában, Kongóban, Etiópiában, Eritreában, Libériában és Moldovában teljesítenek szolgálatot békefenntartó küldetésekben, míg Irakból megkezdték a többnemzetiségű erőben szolgáló 1650 fős ukrán kontingens kivonását.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.