Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Holokauszt-túlélők perlik a vatikáni bankot

2005. április 21.

Az egyesült államokbeli San Franciscó-i fellebbviteli bíróság helyi idő szerint hétfőn visszahelyezte hatályba azt az alsóbb fokon elutasított keresetet, amelyben holokauszt-túlélők azzal vádolják a vatikáni bankot, hogy tisztára mosta a horvátországi usztasa rezsimnek az áldozatoktól elrabolt javait – jelentette az NBC televízió.

A fellebbviteli bíróság nem értett egyet az alsó fokú bíróságnak azz

al a 2003. évi indoklásával, hogy a történelmi ügy rendezése teljes egészében a diplomáciára tartozik. Idős holokauszt-túlélők eredetileg 1999-ben a San Franciscó-i szövetségi bíróságon indítottak gyűjtőpert a Vatikán nem hivatalos bankja, az IOR (Insituto per le Opere Religiose) és a ferences rend ellen. A bank a felperesek szerint több százmillió dollár értékben jutott az usztasa rezsim által elrabolt aranyhoz és más kincsekhez. A rezsim 700 ezer embert gyilkolt meg a jasenováci haláltáborban és másutt, többségükben szerbeket.

A vatikáni bank cáfolja a felperesek állítását, miszerint a második világháború idején átvette a hitleri Németországgal szövetséges fasiszta horvát állam által zsidóktól, szerbektől, cigányoktól és más áldozatoktól összerabolt kincseket. A felperesek ügyvédje kifejezte reményét, hogy az ügy végére hamarosan pontot lehet tenni, mivel ügyfelei már több mint ötven éve várnak kárpótlásra. Az ügyvéd jelezte, hogy a fellebbviteli bírósági döntése, valamint az új pápa megválasztása új helyzetet teremt, amelyben esetleg peren kívüli megegyezés jöhet létre.

A svájci bankok 1998-ban elfogadták, hogy 1,25 milliárd dollárt fizetnek a nácizmus áldozatainak és hozzátartozóinak, akik azzal vádolták az alpesi ország bankjait, hogy eltitkolták sok millió dollárt érő betétjeiket és dokumentumokat semmisítettek meg a nyomok eltüntetése végett.

(MTI)

www.mult-kor.hu?article=9533

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.