Forrás: Origo

A zsidó húsvéti ünnepekre, a pészahra készülve elővigyázatosságból fokozott riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget és biztonsági szolgálatokat, a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területeket pedig lezárta Izrael – közölte az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön.

Ciszjordániából csütörtök estétől vasárnap estig palesztinok csak indokolt, humanitárius esetekben léphetnek be Izrael területére. „A döntés politikai szinten született, biztonsági megfontolások alapján a zsidó húsvét alkalmából” – közölte a szóvivő. Az izraeli katonai felderítés értesülései szerint terrorista szervezetek több tucat merénylet végrehajtását tervezik a zsidó húsvéti ünnepek idején.

Az utóbbi évek legvéresebb merényletét 2002-ben éppen a pészah első napján követte el egy palesztin: az öngyilkos robbantó egy netánjai szállodában 29 izraelit ölt meg, mintegy százat pedig megsebesített, amikor 15 kilogramm dinamittal levegőbe repítette magát.

Móse Karadi, az izraeli rendőrség vezetője elrendelte a rendfenntartó erőknél a riadókészültség harmadik szintjét, a vörös riadó előtti utolsó fokozatot. Ennek jegyében kiegészítő erők állnak készenlétben Jeruzsálemben és Tel-Avivban, a nagyvárosok határain ellenőrző posztokat állítanak fel. A hadsereg megerősített őrjáratokat küld ki a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó zöld vonalra.

A zsidóság a hétnapos ünnepét annak jegyében tartja meg, hogy ekkor szabadította ki a Teremtő a zsidó népet az egyiptomi rabságból, és vezette ki Egyiptomból. A pészah szó is erre utal, jelentése elmenni, elvonulni. Az egyiptomi szolgaságból való csodás megmenekülés, általában a múlt tisztelete mellett ez a kovásztalan kenyér (pászka) ünnepe is. Az egyhetes ünnep niszán hónap 15. napjának előestéjén kezdődik és 22. napjáig tart. Idén szombat este veszi kezdetét a zsidó húsvéti ünnep.

(MTI)

Comments are closed.