Forrás: Hírtv

II. János Pál pápa örökségének folytatását ígérte homíliájában XVI. Benedek pápa ma reggel a Sixtus-kápolnában bemutatott első szentmiséjén. Másfél órás miséjét végig latinul mutatta be, homíliáját is latinul mondta el. Elődje iránti tiszteletből ugyanazt a keresztet viselte, mint amit II.János Pál hordott.

Első miséjének társ-celebránsai az olasz Angelo Sodano volt vatikáni államtitkár, illetve a kolumbiai Alfonso Lopez Trujillo, pápai családügyi tanács egykori vezetője voltak, mindketten konzervatív felfogású bíborosnak számítanak. Az új pápa beiktatási szertartására vasárnap délelőtt 10 órakor kerül sor a vatikáni Szent Péter téren, az ünnepi alkalomra 600 ezer zarándokot és számos magas rangú külföldi vendéget várnak Rómába.

***

XVI. Benedek a vallás szigorú védelmezője. Ezzel a címel közölte a pápa megválasztásáról szóló tudósítását a New York Times.

Az amerikai lap szerint a szokatlanul rövid konklávé után a bíborosok konzervatív szárnya győzött a tapasztalt és keményvonalas német teológus pápává választásával. A New York Times emlékeztett Joseph Ratzingernek azokra a kijelentéseire, hogy a katolikus vallás az igazi vallás, hogy a modern világ, főleg Európában vallásilag beteg, és hogy a katolikus vallásnak az iszlámmal kell felvennie a versenyt.

Az amerikai lap hozzáteszi, hogy az új pápa határozottan ellenezte a nők pappá szentelését és elutasította a homoszexualitást. Szerintük az új pápa erkölcsi konzervativizmusa főleg a fejlődő országok esetében játszhat fontos szerepet, ott ahol az egyház egyre nagyobb teret hódít, illetve ahol a szegénységgel és a szociális igazságtalansággal kapcsolatos kijelentések igencsak fontosak. Az amerikai lap ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy mindennek miként tehet eleget a kevés lelkipásztpori gyakorlattal rendelkező új pápa, aki a gazdag Európából származik.

***

Németország ünnepel, hiszen évszázadok óta nem volt német származású bíboros a katolikus egyház vezetője. Joseph Ratzinger megválasztását mindenki örömmel fogadta Németországban.

Joseph Ratzinger megválasztásában nem hitt testvére Georg Ratzinger sem, mert nem bízott benne, hogy egy idős embert megbízhatnak egy ilyen felelősségteljes feladattal. Legutóbb 1730-ban választottak ilyen idős pápát az egyház élére, XII. Kelemen is 78 éves volt, amikor átvette a római trónust. A német elnök kijelentette: különös örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy egyik honfitársát választották pápává.

Horst Köhler elmondta: ‘Mint a világon mindenütt, a németek is izgalommal várták a konklávé kimenetelét. Az a tény, hogy honfitársunk lett a pápa, különös örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket.’

Gerhard Schröder német kancellár kormánya és az egész német nép nevében gratulált Ratzingernek.

A német kancellár úgy fogalamazott: ‘Nagy elismerés ez az ország számára. XVI. Benedek megválasztásával olyan ember lett a pápa, aki mindenkinél jobban ismeri az egyházat.’

Joseph Ratzinger megválasztását követően nemcsak Rómában, hanem Münchenben és Kölnben is megszólaltak a harangok, hogy köszöntsék a német származású pápát.

***

XVI. Benedek pápa az antiszemizmus elleni harc elkötelezett híve – állapítják meg a ma megjelent izraeli lapok.

Az egyik tel-avivi újság szerint az új katolikus egyházfő hasonló kapcsolatokat tarthat fenn Izraellel mint elődje, II. János Pál pápa. Israel Zinger, a Zsidó Világkongresszus elnöke a Haaretzban arra emlékeztetett, hogy a most megválasztott pápa vetette meg egy új teológia alapjait, amelynek révén húsz év alatt sikerült átalakítani a zsidók és keresztények közötti kétezer éves kapcsolatot.

Comments are closed.