Forrás: Híradó

Csak átmeneti pápa lesz vagy egy tevékeny egyházfő, aki megvédi a katolicizmus gyökereit Európában – Az új vezető folytatni kívánja a II. Vatikáni zsinat reformjait

A Magyar Televízió a szertartást élőben közvetíti vasárnap, délelőtt 10 órától

Világszerte ünneplik a hívek XVI. Benedeket – milyen lesz az új pápa?

Újabb gát a Vatikán és Moszkva között?

„Hűvös örvendezés” – Ellentmondásosan ítélnek az olasz lapok

Mádl: várhatóan nagy horderejű személyiség lesz az új pápa

„Nehéz lesz az új pápát szeretni” – mondja egy brazil teológus

Első pápai miséjét mutatta be szerdán délelőtt a vatikáni Sixtus-kápolnában XVI. Benedek. A kedden délután megválasztott új pápa latin nyelvű, „az egyetemes egyházért” celebrált miséjét, amelyen a konklávé valamennyi bíborosa részt vett, a vatikáni és az olasz állami RAI Uno televízió egyenes adásban közvetítette. XVI. Benedek az éjszakát a többi kardinálisan együtt a Szent Márta rezidenciában töltötte. A misére egy, a Vatikán címerével díszített fekete Mercedes gépkocsin érkezett az apostoli palotába.

A római katolikus egyház új vezetője folytatni kívánja a II. Vatikáni zsinaton elhatározott, liberális szellemű reformok megvalósítását. XVI. Benedek pápa erről első egyházfői miséje alkalmából felolvasott üzenetében beszélt szerdán délelőtt a vatikáni Sixtus-kápolnában. A szentatya által bemutatott, latin nyelvű misén számos bíboros vett részt.

A homíliában a kedden megválasztott pápa megemlékezett elődjéről is. Mint mondta, a néhai II. János Pál „bátrabb, szabadabb, fiatalabb egyházat” hagyott az utódára. „Úgy tűnik, hogy érzem az ő erős kezét, amint az enyémet fogja” – jelentette ki XVI. Benedek. Egyúttal értésre adta, milyen nagy várakozásnak kell megfelelnie a jövőben. „Érzem a felelősség hatalmas súlyát, amely szegény vállaimra nehezedik” – fogalmazott homíliájában az új egyházfő.

Joseph Ratzinger személye megosztja a világot. Méltatói és bírálói is elismerik azonban, hogy egy sziklaszilárd ember lesz XVI. Benedek pápa. Joseph Ratzinger ugyan „kiválóan képzett teológusnak számít, ám szinte semminemű lelkipásztori kapcsolata nincsen az egyház mindennapos gondjaival. A római egyház élére egy idős férfi került, aki isteni beavatkozás híján legföljebb csak átmeneti pápa lehet” -írja a Volkskrant nevű holland lap.

Az új pápa alig fiatalabb az elődjénél, s annak 25 évi pápasága alatt az egységes katolikus egyház bajnokává nőtte ki magát – mutat rá az amszterdami Trouw (Hűség). Sokan bizonyára örülnek annak, hogy a komorság és a kételyek korában Szent Péter kulcsai ismét sziklaszilárd kezekbe kerültek. Ugyanakkor egy ilyen korhoz inkább kívánhatna az ember olyan egyházfőt, aki a nagyvonalúság, a szabadság, a humor és a jóság terén tűnik ki. XVI. Benedeket azonban nem ilyen fából faragták.

A konzervatív lengyel Rzeczpospolita szerint a katolikus egyház előtt ma számos feladat tornyosul, köztük a II. Vatikáni zsinat tanításainak gyakorlati megvalósítása, az ökuméne, valamint a más vallásokhoz fűződő viszony. Nem II. János Pál utódának kell az összes égető problémát megoldania, viszont olyan embernek kell lennie, akinek hite eleven, s aki Isten evilági jelenlétéről tesz tanúságot.

Ennél reakciósabb választási eredmény már nem is születhetett volna a Sixtus-kápolnában – vélekedik a liberális dán Politiken a német bíboros pápává választásáról. – A néhai Wojtyla pápa képviselte az egyház lágy, karizmatikus arcát, miközben partnere, a német Ratzinger bíboros kőkemény gondolkodóként szavatolta, hogy a bársonykesztyűben vaskéz rejtőzzék… A konklávé döntése nyomán folytatódik az ultrakonzervatív irányzat.

„A zsidó nép barátja”

Több izraeli vallási vezető és az izraeli média egyaránt üdvözölte szerdán XVI. Benedek pápa megválasztását, hangsúlyozva a zsidósághoz fűződő kapcsolatait és állásfoglalásait az antiszemitizmussal szemben.

„A zsidó nép barátjaként ismert, imádkozom azért, hogy II. János Pál nyomdokain járjon” – jelentette ki az izraeli katonai rádiónak Iszrael Lau Tel-Aviv-i rabbi, volt izraeli főrabbi. Lau elmondta, hogy legutóbb New York-ban találkozott Ratzinger bíborossal, és akkor igen erőteljesen szót emelt az antiszemitizmus ellen.

„Az új pápának folytatnia kell a közeledést Izraelhez és a zsidókhoz” – ezzel a főcímmel jelent meg szerdán a Háárec című izraeli napilap, amely emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek többször is járt Izraelben, például a Szentszék és a zsidó állam közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének ügyében.

Navone: az új pápa megvédi a katolicizmus gyökereit Európában

A pápai trónt XVI. Benedek néven elfoglaló Joseph Ratzinger bíboros megpróbálja újra megerősíteni a katolikus egyház beágyazódottságát Európában és véget vetni annak, amit a keresztény hit „elbutulásának” nevez – mondta John Navone tisztelendő atya, a római Gregorián Egyetem tanára. Navone szerint Ratzinger, aki könyvet írt Európáról, elszánt abban a törekvésében, hogy helyreállítsa a katolikus doktrínát Európában, ahol a hívek tömegesen hagyják el a templomokat. Egy tisztább egyházat fog védelmezni, még ha annak kisebbé is kell válnia – mondta Navone, aki szerint az új pápa megvédi a keresztény értékeket az iszlám előretörésével szemben, és ellenszerül szolgál mindazokkal szemben, akik számára minden vallás egyenértékű.

Lugi De Paoli, az egyház nyitását támogató, Mi vagyunk az egyház nevű nemzetközi mozgalom társalapítója emlékeztetett arra, hogy Joseph Ratzingert mintegy negyven évvel ezelőtt a II. vatikáni zsinat idején még liberális teológusként könyvelték el. „Azt kérdezzük most, hogy vajon melyik Ratzinger kerekedik felül? A rendőr fia és az ortodoxia szigorú védelmezője, vagy a II. vatikáni zsinat kritikus gondolkodója?” – mondta.

hirado.hu

Comments are closed.