Forrás: Híradó

A németek alig hiszik el, hogy honfitársuk lett az új pápa

Ratzinger megosztja az embereket, a hívőket. Legkeményebb katolikus bírálói Németországban élnek. A hófehér hajú 78 éves Ratzinger, keddtől XVI. Benedekként több mint egymilliárd katolikus vezetője, sokak számára a dogmatizmus és a konzervativizmus jelképe. Számos országban azonban, bizonyos bírálatokat is megengedve vele szemben, az “őrzőnek”, a “hit és az értékek őrének” tekintik, ami a gyors és drámai társadalmi változások korában nem kevesek szemében elismerő minősítés.

A németekben csak fokozatosan tudatosul, hogy Joseph Ratzinger személyében XVI. Benedek néven kedden csaknem 500 év után ismét németet választottak pápának. XVI. Benedek a nyolcadik német pápa a katolikus egyház élén.

Egyes kommentárok szenzációsnak nevezik, hogy a 115 fős konkláve minősített többséggel a münchen-freisingi érsekség egykori elöljáróját választotta több mint egymilliárd katolikus vezetőjévé.

Joseph Ratzinger testvére, Georg először nem volt képes felfogni a hírt. “Beletemetkezett a televízióba, s nem mond semmit” – közölte a 81 éves regensburgi prelátus házvezetőnője. Georg Ratzinger a pápaválasztás előtt kétkedő volt. “Ilyen korú embert nem bíznak meg ennyire felelősségteljes feladattal” – mondta.

A német politikai vezetők a hír nyilvánossá válása után rögtön gratuláltak Joseph Ratzingernek, XVI. Benedeknek.

Horst Köhler államfő leszögezte, hogy “különleges örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket Németországban, hogy egyik honfitársunkat választották pápának”. Az államfő azt a meggyőződését is kifejezte, hogy az új pápa elődjéhez hasonlóan az emberi méltóság és a béke elkötelezettje lesz

Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár azt mondta, hogy Ratzinger Szent Péter trónusára emelése “nagy megtiszteltetés Németország számára”, XVI. Benedek II. János Pál méltó utóda.

Angela Merkel, az ellenzéki Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) “történelminek” nevezte a választást, “megtiszteltetésnek”.

Edmund Stoiber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője “egyszeri, történelmi élménynek” minősítette a keddi pápaválasztást. “Meggyőződésem, hogy az új pápa nem csak mint korunk egyik legragyogóbb teológusa, hanem mint ember és lelkipásztor is megszólítja és egyesíti majd a katolikusokat a világban” – mondta a bajor miniszterelnök.

Guido Westerwelle, a szintén ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke “történelmi horderejűnek” mondta a keddi eseményt.

Franz Müntefering, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke sikert kívánt XVI. Benedeknek, mert meggyőződése: a pápára fontos feladat hárul a béke biztosításában, ezen kívül az embereknek orientálásra is szükségük van.

Claudia Roth, a társkormányzó Szövetség 90/Zöldek vezetője olyan pápát kívánt, akiben “megvan az akarat a reformok megvalósításához és az egyház nyitásához”.

Hans Küng teológus “hatalmas csalódásnak” minősítette a vatikáni döntést a reformorientált katolikusok szempontjából. A választott név, a Benedek azonban reményt is nyújt arra, hogy Joseph Ratzinger a mérséklet útját választja – közölte Küng, akit a Vatikán 25 évvel ezelőtt eltiltott attól, hogy katolikus intézményekben tanítson.

Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke biztos abban, hogy XVI. Benedek pápasága idején “még jobban megértik majd egymást keresztények és zsidók, még szilárdabb lesz a II. János Pál által vágott út”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.