Forrás: Index

Hírlap BelföldKülföldEUTechGazdaságBulvárVéleménySportKultLapcsaládKeresésFórumokLevelezésTár.hu

Hotel, Digicam, Cinematrix, Utazás, Biztosítás, Érettségi, Totalcar, Larkinor, Chat, Velvet, 24óra, Prohardver, Karrier, Lakás

Cikkekccikkek

KritikákHírekCikkekFilmpremierekDVD-premierekToplistaGalériaTitanic filmfesztivalJáték

Keresés

Filmek közt Személyek közt Cikkek közt Teljes filmadatbázisť Megállapodás született a Sorstalanság című film amerikai forgalmazásáról; az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptációt eddig huszonhét filmfesztiválra hívták meg, a magyarországi nézőszám megközelíti a négyszáz ezret – közölte Gréczy Zsolt sajtófőnök az MTI-vel kedden.

Az Egyesült Államokban a THINKFilm, az egyik legnagyobb New York-i független forgalmazó cég vállalta a terjesztést – tájékoztatott a sajtófőnökön keresztül Hámori András producer.

„Olyan céggel akartunk szerződést kötni, amely azonosul a mi elszántságunkkal és lelkesedésünkkel” – mondta Hámori András.

Egyúttal olyan pénzügyi hátterű vállalatot kerestek, amely képes arra, hogy „lelkesedését a piac számára is észrevehetővé tegye”, magyarán hajlandó elegendő pénzt fordítani az ügyre.

A THINKFilm által forgalmazott Born into Brothels nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó aranyszobrocskát az idei Oscar-gálán, a cég repertoárján olyan jelentős nemzetközi filmek szerepelnek, mint a francia Ozon 5×2 és Antal Nimród Kontroll című alkotása.

Az amerikai forgalmazás kezdetére, a kópiaszámra vonatkozólag a sajtófőnök nem közölt információt, Hámori Andrást az MTI nem tudta elérn.

A Sorstalanságot már több európai vezető cég – közöttük az olasz Medusa és a francia Films Sans Frontieres – vette át forgalmazásra; a filmet vetítik majd Izraelben, Skandinávia országaiban, továbbá Görögországban, Cipruson, Mexikóban és Argentínában is.

Sok meghívás, kevés siker

Koltai Lajos elsőfilmes rendező alkotását, amelyet idén február 8-án mutattak be Budapesten, eddig huszonhét fesztiválra hívták meg; a tengerentúlon várják Chicagóba, San Franciscóba és Seattle-be.

Európában bemutatók sora következik, a többi között Londonban, Karlovy Varyban, Varsóban, Edinburgh-ban, Sevillában, Stockholmban és Kijevben. A filmet olyan nagyvárosokban is vetíteni fogják, mint Bangkok, Vancouver és Sao Paulo.

A holokausztot a főhős fiú, a 14 éves Köves Gyuri szemével láttató filmet Magyarország után elsőként Németországban mutatják be; a június 2-i drezdai bemutatót berlini, stuttgarti és frankfurti kiemelt vetítések követik.

Gréczy Zsolt tájékoztatása szerint a február eleji bemutató óta a filmet Magyarországon csaknem négyszázezren látták.

Az MTI információja szerint a regényből már több mint félmillió példány kelt el, ami azt jelenti, hogy a lakosság mintegy öt százaléka vette meg a könyvet.

A magyarországi díszbemutató után megoszlottak a vélemények a filmről, volt olyan kritikus, aki közepesnek minősítette a Sorstalanságot, amely nem tudja újszerűen láttatni a holokausztot; Kertész Imre viszont „abszolút hitelesnek” érezte a mozgóképet, amely szerinte nagy film.

A Sorstalanság első külföldi megméretése február közepén, az 55. berlini nemzetközi filmfesztiválon volt; az alkotás egy kategóriában sem nyert díjat.

Comments are closed.