Forrás: Híradó

Az elnök megbízatása négy évre szól, egy alkalommal – a választáshoz hasonló aránnyal – pályázat nélkül meghosszabbítható

Heten adták be pályázatukat a kedd déli határidőig a Magyar Rádió elnöki posztjára; közülük választhatja meg az intézményt felügyelő közalapítvány kuratóriuma a közszolgálati médium új vezetőjét. A pályázók közül a parlament által választott, a médiatörvény előírásai szerint kormánypárti és az ellenzék által javasolt személyekből egyenlő számban felálló kuratóriumi elnökségnek kell javasolnia egy indulót kétharmados szavazással a nagykuratóriumnak.

Az elnökségben három-három Fidesz és szocialista párt által, valamint egy-egy, a szabad demokraták és az MDF kezdeményezésére bekerült tag foglal helyet. Amennyiben a testület képes elnököt jelölni, a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumnak kell hasonló szavazati aránnyal döntenie a kérdésben.

A Magyar Rádió nagykuratóriumában – a Magyar Televízióéhoz hasonlóan – az irodalom, a színház-, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet, valamint a kultúra egyéb területén működő országos szakmai szervezetek négy, az oktatás és tudomány területén működő országos szakmai szervezetek két tagot küldhetnek.

Egy helyen kell megosztoznia a Magyar Katolikus Egyháznak, a Magyarországi Református Egyháznak, a Magyarországi Evangélikus Egyháznak és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, ahogy összesen egy mandátum jut az itt fel nem sorolt egyházaknak is. Egy-egy hely áll az emberi jogi országos szervezetek, a szakszervezetek országos szövetségei, a munkaadók és a vállalkozók és az újságírók országos szakmai, érdekképviseleti szervezetei által delegáltak rendelkezésére. Szintén egy-egy mandátumot tart fenn a jogszabály a környezet-, természet- és állatvédők, a női érdekképviselet, a gyermekek és az ifjúság, a nyugdíjasok, a testi állapotuk miatt súlyosan hátrányos helyzetben lévők, a sport, a települési önkormányzatok országos érdekképviseleti szervezetei, valamint a határon túli magyar tömörülések számára.

Az elnök megbízatása négy évre szól, egy alkalommal – a választáshoz hasonló aránnyal – pályázat nélkül meghosszabbítható.

hirado.hu

Comments are closed.