Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1943. április 19-én fegyveres felkelés robbant ki a varsói gettóban. A lázadást a nemzeti szocialisták néhány hét alatt leverték, és a teljes lakosságot lemészárolták. 1963-ban ezen a napon több ezren emlékeztek a negyvenezer zsidó áldozatra. A nemzetiszocialista németország legnagyobb gettójában 400 ezer embert zártak be. A négy kilométer hosszú és másfél kilométer széles gettót magas fallal választották el Varsó többi részétől. A lakosságot járványok és éhínség tizedelte.

***

1967. április 19-én 91 éves korában elhunyt Konrad Adenauer. A Német Szövetségi Köztársaság háború utáni első miniszterelnökének gyászmiséjét a Kölni Katedrálisban mutatták be. A kereszténydemokrata politkust a rhöndorfi családi kriptában helyezték örök nyugalomra április 25-én.

***

1971. április 19-én halálra ítélték Charles Mansont és bandájának három női tagját. A pszichopata társaival együtt 1969-ben egy partin lemészárolta egy parti vendégeit, köztük Roman Polanski várandós feleségét, Sharon Tate-et. A rémtettet elkövetők ítéletét később életfogytiglani büntetésre módosították.

Comments are closed.