Forrás: MNO

A nemzetközi befektetők által tisztelt pénzügyminiszter kénytelen venni a kalapját. Gyurcsány leváltotta Draskovicsot, helyébe kabinetfőnökét, Veres Jánost állította – írja a Wirtschaftsblatt. A kínai-izraeli hadiipari együttműködés miatti felháborodása okán Washington kizárta a zsidó államot egy fontos hadiipari együttműködésből – olvasható a Der Spiegelben.

Wirtschaftsblatt (wirtschaftsblatt.at)

Az osztrák gazdasági napilap Magyarország pénzügyminiszterének venni kellett a kalapját címmel kommentálja Draskovics Tibor menesztését. A nemzetközi befektetők által tisztelt pénzügyminiszter kénytelen venni a kalapját. Gyurcsány leváltotta Draskovicsot, és helyébe kabinetfőnökét, Veres Jánost állította.

Gyurcsány beszédében, tekintettel az euró 2010-re tervezett bevezetésére, nagyobb költségvetési fegyelmet követelt. A budapesti tőzsdeindex, a BUX délre már két százalékos csökkenéssel reagált a hírre. A nemzetközi befektetési alapok menedzserei első reakcióikban aggodalmuknak adtak hangot. “Ha Draskovics nincs többé a kormányban, akkor a helyzet csak rosszabbra fordulhat” – nyilatkozta a KBC menedzsere.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin Az Egyesült Államok kizárja Izraelt a hadiipari tervből címmel tudósít Washington megingathatatlannak tűnő Kína-ellenes politikájáról. Berlinben – érthető okokból – kiemelkedő érdeklődéssel figyelik az eseményeket. A kínai-izraeli hadiipari együttműködés miatti felháborodása okán Washington kizárta a zsidó államot egy fontos hadiipari együttműködésből.

Izrael korábban a Lockheed Martin cég legjelentősebb külföldi partnere az F-35 “Joint Strike Fighter” kifejlesztésében. A lopakodó technológiát alkalmazó gépet, mely az ellenséges radarok számára láthatatlan, az eredeti tervek szerint 2008-tól állítanák hadrendbe.

Ez a kemény fellépés Németország számára is tartogat következményeket: miután Gerhard Schröder határozottan kiállt a Kína elleni fegyverszállítási embargó megszüntetéséért, számos washingtoni politikus követelte, hogy az európai szövetségeseket is zárjanak ki bizonyos haditechnikai fejlesztésekből.

Az izraeli-kínai hadiipari együttműködés súlypontját az állami kézben lévő konszern, az Israel Aircraft Industries adja, amely a kilencvenes évek elején Kínának “Harpy” típusú robot- felderítőgépeket szállított. Ezeket a robotgépeket 2004-ben visszaküldték Izraelbe – az amerikaiak feltételezése szerint azért, hogy az ellenséges radarrendszerek felderítő és megsemmisítő képességét jelentősen javítsák. Az amerikai félelmek szerint e robotgépek Kína egy Tajvan elleni akciójában is bevethetőek lesznek.

A hivatalos izraeli álláspont szerint a robotrepülőket pusztán javítás céljából szállították vissza gyártásuk helyére.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilap A kannabisz fogyasztás 130 százalékkal emelkedett címmel közöl néhány riasztó adatot. Az augsburgi Szövetségi Drogkongresszus szakértőinek adatai szerint Németországban kétmillióan fogyasztanak rendszeresen kannabiszt.

A fiatalok általában 16 évesen kezdik a drogozást, és egy tanulmány szerint 18 és 20 év közötti korosztály 40 százaléka már legalább egyszer kipróbálta a kannabiszt. Egy 8000 fős minta alapján készült felmérés adatai alapján a kannabisz fogyasztás aránya az elmúlt 15 évben 130 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban a kokain és crack fogyasztás 270 százalékkal növekedett. A német lakosság egy százaléka ismerte el 2003-ban, hogy száznál több alkalommal fogyasztott kannabiszt.

Comments are closed.