Forrás: Hírtv

A hazánkban is vetített, legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscarra nevezett alkotás Hitler utolsó 12 napját ábrázolja. Minden idők egyik legdrágább, 16 millió dollárból forgatott német filmnek alighanem ‘jót tett’ a körülötte kialakuló botrány. Ezt látszik igazolni az izraeli bemutató is.

Az izraeli terjesztő azután döntött a műsorra tűzés mellett, hogy a jeruzsálemi tesztvetítéseken pozitív visszajelzéssel szerepelt Oliver Hirschbiegel alkotása. Nurit Shani, az izraeli Lev mozilánc vezetője elmondta, hogy ‘igazságtalan lenne megfosztani a nézőket a fájdalmas témával való szembenézéstől’.

‘Tudom, hogy sokaknak nehézséget fog okozni az, ahogy a film megközelíti Hitlert. Úgy gondolom azonban, hogy tisztességtelen lett volna ‘elzárni’ a mozit azok előtt, akik kíváncsiak rá és készek a konfrontálódásra’ – nyilatkozta Shani.

‘Nem fogom kikerülni a bemutatást, hiszen nem tudunk szó nélkül elmenni Hirschbiegel műve mellett. Ezen túl pedig nem vagyok cenzor, kifejezetten gyűlölöm, ha beleszólnak abba, hogy mit lehet és mit nem.’

Egyes felmérések szerint, azok, akik már látták Hirschbiegel produkcióját, nagy százalékban egyetértenek az Izraeli terjesztéssel.

A filmet május 19-én, két héttel a Holocaust emléknapja után, mutatják be három izraeli városban.

Efraim Zuroff, az izraeli Simon Wiesenthal Központ igazgatója a tervezett bemutatóra reagálva elmondta, hogy majd mindenki saját maga dönti el, hogy elmegy-e a moziba vagy távolmaradásával tüntet. ‘Én inkább az utóbbit ajánlanám’ – nyilatkozta Zuroff.

Oliver Hirschbiegel (A kísérlet) látványos filmjében Bruno Ganz mellett olyan neves német színészek működtek közre, mint Alexandra Maria Lara (Az alagút, Napóleon), Juliane Köhler (Hontalanul Afrikában), Thomas Kretschmann (A zongorista, Resident Evil 2.) és Heino Ferch (Extreme Ops).

(kultura.hu)

Comments are closed.