Forrás: HVG

Megállapodás született a Sorstalanság című film amerikai forgalmazásáról; az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptációt eddig huszonhét filmfesztiválra hívták meg, a magyarországi nézőszám megközelíti a négyszáz ezret.

   

Az Egyesült Államokban a THINKFilm, az egyik legnagyobb New York-i független forgalmazó cég vállalta a terjesztést – tájékoztatott Gréczy Zsolt sajtófőnökön keresztül Hámori András producer.

 

A THINKFilm által forgalmazott Born into Brothels nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó aranyszobrocskát az idei Oscar-gálán, a cég repertoárján olyan jelentős nemzetközi filmek szerepelnek, mint a francia Ozon 5×2 és Antal Nimród Kontroll című alkotása.

    

A Sorstalanságot már több európai vezető cég – közöttük az olasz Medusa és a francia Films Sans Frontieres – vette át forgalmazásra; a filmet vetítik majd Izraelben, Skandinávia országaiban, továbbá Görögországban, Cipruson, Mexikóban és Argentínában is.

   

Koltai Lajos elsőfilmes rendező alkotását, amelyet idén február 8-án mutattak be Budapesten, eddig huszonhét fesztiválra hívták meg; a tengerentúlon várják Chicagóba, San Franciscóba és Seattle-be.

   

Európában bemutatók sora következik, a többi között Londonban, Karlovy Varyban, Varsóban, Edinburgh-ban, Sevillában, Stockholmban és Kijevben. A filmet olyan nagyvárosokban is vetíteni fogják, mint Bangkok, Vancouver és Sao Paulo.

   

A filmet Magyarország után elsőként Németországban mutatják be; a június 2-i drezdai bemutatót berlini, stuttgarti és frankfurti kiemelt vetítések követik.

    

A február eleji bemutató óta a filmet Magyarországon csaknem négyszáz ezren látták. A regényből már több mint félmillió példány kelt el, ami azt jelenti, hogy a lakosság mintegy öt százaléka vette meg a könyvet.

   

MTI

Comments are closed.