Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Haláltáborok felszabadítására emlékeztek a hétvégén

2005. április 18.

Közel tízezren emlékeztek meg vasárnap az észak-boszniai Kozarska Dubicánál a jasenováci haláltáborból való kitörés hatvanadik évfordulójáról. Ezzel párhuzamosan túlélők százai, a német politikai osztály képviselői, kegyeletüket lerovó emberek emlékeztek vasárnap három németországi koncentrációs tábor – Bergen-Belsen, Ravensbrück és Sachsenhausen – csaknem egyidejű felszabadulására.

Jasenovác

A gyászmisével kezdődött megemlékezésen részt vett mások mellett Dragan Cavic boszniai szerb elnök, édesanyjával érkezett Boris Tadic szerb elnök, akinek nagyapját ugyancsak Jasenovácon végezték ki. Jelen voltak a szerb ortodox és zsidó vallási vezetők, de a meghívás ellenére távol maradtak a boszniai horvát és bosnyák politikai vezetők, és a nemzetközi közösség helyi képviselői sem voltak jelen.

A belgrádi média szerint a „Balkán Auschwitzának” nevezett gyűjtőtábor túlélőit tömörítő szövetség elnöke, Gojko Knezevic arra szólította a világ minden polgárát, hogy ne engedjék meg többé jasenovácihoz hasonló szörnyűségek megtörténtét. Nikolaj boszniai szerb ortodox érsek sérelmezte, hogy a nemrégen elhunyt II. János Pál pápa – aki személyesen fejet hajtott Auschwitz áldozatai előtt – sosem kereste fel Jasenovácot, noha Horvátországban háromszor, Boszniában pedig kétszer járt.

A Kozarska Dubicánál fekvő Donja Gradina település mellett létesített gyűjtőtáborban a II. világháború idején Ante Pavelic usztasái több százezer embert – jobbára szerbet, zsidót és romát – végeztek ki. Az izraeli Jád Vasem holokauszt-központ adatai szerint 600 ezer ember vesztette életét. A vasárnapi megemlékezést annak évfordulóján tartották, hogy 1945. április 22-én hatszázan kitörtek a táborból, és közülük 96-nak sikerült megmenekülnie. Donja Gradinánál 1968-ban létesítettek emlékparkot az áldozatoknak; a 156 hektáros területen 125 tömegsír található.Németország

A Hannovertől északra fekvő Bergen-Belsenben lelte halálát az Amszterdamból elhurcolt, naplót író Anna Frank és itt volt fogoly a francia Simone Veil, az Európai Parlament volt elnöke, aki úgy emlékezett vissza arra az időre, hogy „nem tudjuk kitörölni emlékezetünkből a rettenetet, amit Bergen-Belsen jelentett” 1945 áprilisáig, a brit harckocsik megérkezéséig. Bergen-Belsent a britek szabadították fel, a Berlintől északra fekvő Ravensbrücköt és Sachsenhausent a szovjet hadsereg. „Az a tény, hogy az antiszemitizmus 60 évvel Auschwitz felszabadulása után sem tűnt el, nem szabad hogy rezignációra adjon okot. Annak, aki fenyegetve érzi magát, még hangosabban, még öntudatosabban kell szólásra jelentkeznie” – állapította meg Bergen-Belsenben Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

Ha Auschwitz a szervezett tömeggyilkosság szinonímája, Bergen-Belsen „az eltűrt káosz okozta tömeghalál fogalmával azonos” – tette hozzá Paul Spiegel. Az éhezés, a járványok 50 ezer fogoly, 20 ezer szovjet hadifogoly halálát okozták, de még a tábor felszabadulása után is 14 ezer férfi, nő, gyerek halt meg a fogva tartás következményei miatt. Sachsenhausenben 1936 és 1945 között csaknem 200 ezer embert tartottak bezárva, zsidókat, a náci rendszer ellenségeit, kommunistákat, szociáldemokratákat, keresztényeket. Cigányokat és homoszexuálisokat is internáltak a táborba. A sachsenhauseni emléknapon Joschka Fischer külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy németek voltak azok, akik elrendelték, megszervezték és elkövették a rettenetes cselekedeteket, „erre a keserű igazságra mindig és mindig emlékeztetnünk kell magunkat”.

Ravenbsbrücköt elsősorban női tábornak könyvelik el, ahova 1939 és 1945 között 132 ezer asszonyt és gyereket deportáltak. Több tízezer fogoly lett gyilkosság, az éheztetés, betegségek és orvosi kísérletek áldozata. A vasárnapi megemlékezésen Renate Schmidt családügyi miniszter a szélsőjobboldallal szemben ellenállásra szólított fel, megjegyezve, hogy „úgy tűnik: népünk még mindig nem vonta le véglegesen a tanulságot a Harmadik Birodalomból és a holokausztból”.

(MTI)

www.mult-kor.hu?article=9517

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.