Forrás: 168 Óra

Szentszék online

2005/15 – E-világ

Lánczi Éva

Hitre lelni nehéz lenne, egyházat azonban annál könnyebb találni a neten. Meglepő intenzitással használják ki az egyes vallások a internet lehetőségeit. Bár a háló első pillantásra meglehetősen világi, a hívők ma már vallják: létezik Istennek tetsző oldala is.

Bár számos felekezetről elmondható, ellentmondásos viszonyban állt a tudománnyal a történelem során, ellenezte, ugyanakkor használta annak vívmányait. A modern technológia láthatóan inkább hitükben erősíti, mintsem eltántorítja a hívőket meggyőződésüktől.

A Vatikán igencsak elöl járt a technikai vívmányok felkarolásában. A Szentszék már 1931-ben saját rádióállomással rendelkezett, amelynek létrehozásában maga a feltaláló, Guiglielmo Marconi segítette a katolikus egyházközpontot. A Vatikán sietett felhasználni a világháló adta lehetőségeket is. Sőt, II. János Pál pápa a 36. világkommunikációs napon, 2002-ben külön beszédben emelte ki a net fontosságát a kommunikációban. Mint mondta, az internet az evangelizácó fenséges eszközeként szolgálhat, ha az egyház és a hívők kellő szakértelemmel használják, és nem feledkeznek meg arról, miben rejlik erőssége, és mik a gyengéi. A pápa azonban fontosnak tartotta megjegyezni: „Az internet széles körű ismereteket közvetít, de nem tanít az értékekről… Az internet a figyelmet a megfoghatóra, a hasznosra, a közvetlenül megtapasztalhatóra irányítja, és elhanyagolja a gondolkodásra és a reflexióra való javaslatokat.”

A Vatikán 1995-ben jelent meg a neten, ahol saját országjelzéssel is rendelkezik: a .va végű webcímek jelölik a városállam által megjelentetett honlapokat. Az online Szentszék a vatican.va nevű weboldalon található, amelyet – stílusosan – a Gabriel, a Michael és a Raphael nevű szerveren helyeztek el a rendszergazdák. A puritán megjelenésű honlap hat nyelven tájékoztatja a világ katolikusait.

A főbb vallások ma már kivétel nélkül szerepelnek a neten, a templomok, mecsetek, zsinagógák nagy része saját weboldalán informálja gyülekezetét. A gonosz ármánykodásairól a chatszobákban ugyanolyan kitartóan adnak hírt a térítők, mint korábban személyesen, az ajtókon kopogva. A híradások szerint létezik olyan katolikus „istenháza” az indiai Bangaloréban, nevezetesen a Szent Antal-templom, ahol az egyházközség mintegy száz tagja már nem aprópénzt dob a perselybe istentiszteletkor, hanem „smart cardot”. Az okos adattároló lapkán nemcsak a tulajdonos bankkártyaszáma, de személyes adatai is megtalálhatók, amelyek segítenek abban, hogy a parókia papjai közreműködjenek a jövőbeni házastárs kiválasztásában.

A nagy IT cégek is hamar felismerték: hitük gyakorlásában a technológia is segítheti az embereket. A Samsung például öt éve piacra dobta beépített Bibliával, egyházi énekeskönyvvel, buddhista tanokkal és daloskönyvvel rendelkező mobiltelefonját.

Az imára hívás központi fontosságú a moszlimok számára, így nem meglepő, hogy SMS-en és WAP-on is szinte minden muzulmán vallási weboldal elérhetővé teszi a „prayer reminder” szolgáltatást. A szöveges üzeneteket a Vatikán előszeretettel használja a kommunikációra. A pápa halálának tényét negyedórával később a Szentszék SMS-ben és e-mailben tudatta a sajtóval.

A hazai kezdeményezések közül a plébánia.net nevű nonstop „kápolna” ötvözi leginkább a profán technikát és a vallásos életet. A honlap felépítése egy otthont idéz: van itt gyerekszoba, konyha, de interaktív elemekkel tarkított hittanterem is. A KépHangTárban lelkigyakorlatok hang- és videóanyagai találhatóak.

A kis beszélgetős rádiók reneszánszát hozhatja az egyre divatosabb „podcasting”, amelynek lényege, hogy egy szoftver automatikusan letölti és hordozható zenelejátszóra másolja a kiválasztott rádióműsorokat, amelyeket bárhol bármikor meg lehet hallgatni.

Hasonló, „csináld magad” rádióadással jelentkezett Rodrigo atya, azaz Roderick Vonhögen, aki a római Szent Péter tér közelében lévő holland egyházi kollégium tetejéről élőben tudósított a pápa haláláról. A szociális kommunikációval és új médiával foglalkozó atya februárban, a pápa kórházba kerülésekor érkezett Rómába. A hírt meghallván nem sokat teketóriázott: felvevőkészülékére kötötte számítógépét, és beindította a alternatív vatikáni rádióját a Catholicinsider.com weboldalon. Profi műsorsávok, szignál, hangos jegyzetek, helyszíni tudósítások, ahogyan azt a „rendes” rádiótól megszoktuk. Az adáshoz természetesen egy weblog is társul – a pápa utolsó napjait és halálát dokumentáló képekkel, cikkekkel, linkekkel.

Rodrigo atya ott volt a tetőn azon a szombati napon is, nem sokkal este tíz előtt: a podcaston keresztül élőben közvetítette a II. János Pál halálát jelző harangzúgást. A padre a vatikáni rádió szerkesztőit is meggyőzte arról, érdemes podcastingolniuk. A OneOFiveLive naponta háromszor ad friss híreket, amelyeket bármikor meghallgathatnak az érdeklődők.

A pápával, halálával és az ezzel kapcsolatos eseményekkel összefüggésbe hozható weboldalnevek adásvétele eddig is gyakori volt, sőt magyar vonatkozása is akad. A domainABC jelentése szerint a popesfuneral.com (magyarul: pápatemetése.com) például pár napja egy magyar vállalkozás, a Férfinet Kft. kezelésében áll. A webcímet értékesítési célzattal jegyezték be. A nyilatkozó cégvezető úgy látja, hogy a webcím kezelése nem sért személyiségi jogot, mert az nem egy személy nevét, hanem egy eseményt foglal magába.

Néhány domainközvetítéssel foglalkozó oldalt áttekintve „pápa témakörben” közel 100 eladó webcímeket talált a domainnevekkel foglalkozó magazin. Ezek közül a thepopeisdead.com (a pápa halott), a popejohn.info és .net, a popedeath.com (pápahalál), valamint a PopesHealth.com (a pápa egészsége) a leginkább „témába vágó”.

Hogy II. János Pál nevéből, ténykedéséből és halálából is sokan próbálnak profitot termelni, annak ékes bizonyítéka, hogy a thepopesfuneral.com, azaz „a pápa temetése” webcímet már öt éve bejegyezték. Akkoriban 15 ezer angol fontért kínálta „portékáját” a skót tulajdonos – igaz, hiába. Mai árfolyama 300 euró.

Vatikáni online rádióadás

és podcasting: 105live.radiovaticana.org

Vallások gyűjtőlapja: vallas.lap.hu

Virtuális plébánia: plebiania.net

Keresztyén Portál: keresztyen.srv.hu

A pápa internetről szóló

2002-es beszéde:

www.katolikus.hu/roma/komm2002.html

Kereshető Korán:

www.hti.umich.edu/k/koran

Magyar Zsidó Honlap: www.zsido.hu

Hinduizmus magyarul: vaisnava.hu

Comments are closed.