Forrás: Híradó

Fegyveres palesztinok bénították meg a ciszjordániai Dzsenín legnagyobb útkereszteződésének forgalmát, munkát követelve az izraeli börtönökből kiszabadult volt foglyoknak és az Izrael elleni népfelkelés csaknem öt éve alatt meggyilkolt emberek családtagjainak.

Zakaríja Zubaidának, a kormányzó Fatah mozgalomhoz kapcsolódó al-Aksza Mártírok Brigádjai szélsőséges csoport dzseníni fejének vezetésével mintegy 40 fegyveres szállta meg az útkereszteződést, a levegőbe lövöldözve és halállal fenyegetve a palesztin parlament helyi tagjait, több száz támogatójuk buzdításától kísérve.

Zubaida közölte hallgatóságával, hogy kész a helyi parlamenti képviselők irodáihoz vonulni. „Fél óra múlva, ha bármelyiket irodájukban találjuk, vér fog folyni és az egyetlen nyelv, amelyet használni fogunk, a golyó lesz”.

A csoport aktivistái munkát követeltek maguk, az izraeli börtönökből nemrégiben szabadult palesztin foglyok, valamint az intifáda alatt életüket vesztett emberek családtagjai számára a Palesztin Hatóságtól, utóbbiaknak a mostani alkalmi pénzjuttatások helyett havi segélyeket is szorgalmaztak.

Az al-Aksza Mártírok Brigádjainak fegyveresei, többen közülük a biztonsági erők volt tagjai, szembeszegültek Mahmúd Abbász palesztin elnök felhívásával és nem hajlandók megválni fegyvereiktől, mondván: jobb munkát és fizetési garanciákat akarnak, valamint biztosítékokat kérnek arra nézve, hogy nem kell izraeli merényletektől tartaniuk.

Egyelőre semmi jele annak, hogy a palesztin rendőrség közbe akarna lépni a dzseníni tüntetésen. A belviszály elkerülésére törekvő Abbász vonakodik lecsapni a militáns csoportokra, hogy véget vessen a palesztin területeket eluraló – megfogalmazása szerint – fegyveres káosznak.

Palesztinok ezrei szegényedtek el és vesztették el kenyérkeresetüket a felkelés következtében, miután az izraeli hadműveletek és kormánypolitika csaknem halálos csapást mértek a Palesztin Hatóság – a legnagyobb belföldi munkaadó – intézményeire, miközben elzárták a palesztinok zömét az izraeli munkahelyektől. Az összecsapások kitörése, 2000 szeptembere előtt több mint 150 ezer palesztin dolgozott Izraelben, ma mindössze néhány ezer ciszjordániai és gázai övezeti palesztinnak van izraeli munkavállalási engedélye.

MTI

Comments are closed.