Forrás: Híradó

A Holokauszt emléknapján többezren emlékeztek. Tegnap késő estig tartott az ünnepség Budapesten. Az Élet Menetének résztvevői fáklyákkal vonultak a Kossuth tér előtti Dunapartra, ahol felavatták azt a szoborkompozíciót, amely a nyilasterror idején a folyóba lőtt embereknek állít emléket.

Több százan vonultak végig a fővároson fáklyával a kezükben, így emlékezve a holokauszt áldozataira. Az Élet Menete a Liszt Ferenc térről indult, érintette a Dohány utcai Zsinagógát, majd a Pesti alsó rakparton ért véget. A megemlékezésen a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a jelen és a jövő kormányai mindent megtesznek majd az emberi élet védelméért, és nem engedik szabadon a gyűlöletet.

“Ott van a zsigereinkben, ott van minden sejtünkben az a kötelesség, hogy meg kell védenünk minden állampolgárt, hogy a hűség politikáját lehet folytatni csak az árulás politikájával szemben” – mondta beszédében a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a XX. század egyik legnagyobb tanulsága az, hogy a gyűlölet gondolatából lesz a gyűlölet szava, abból pedig a gyűlölet cselekvése. A Parlament előtt felavatták a Cipők a Duna-parton elnevezésű szoborkompozíciót, amely a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket. A szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból.

hirado.hu

Comments are closed.