Forrás: Híradó

A Hitlerjugend tagja volt a pápai trón egyik lehetséges várományosa, Joseph Ratzinger bíboros. Arról azonban nincsenek adatok, hogy atrocitásokban is részt vett volna, sőt, Magyarországon dezertált a német hadseregből – írta a The Sunday Times.

A katolikus egyház sok tagja előtt ismeretlen tény, hogy a német bíboros rövid ideig a hitleri ifjúsági szervezet tagja volt, és a német hadsereg egy légvédelmi ütegében szolgált – írja a pápaválasztási procedúra kezdete elé időzített cikkében a The Sunday Times.

Hitlerjugend e légvédelmi ütege a BMW egyik repülőgépmotor-gyártó üzemét védte. A gyárban akkoriban a dachaui koncentrációs táborból kivezényelt rabszolga-munkások is dolgoztak.

John Allen, Ratzinger életrajzírója a lapnak azt mondta: Ratzinger csak rövid ideig volt a Hitlerjugend „nem túl lelkes” tagja.

Lord Janner, a brit Holokauszt Oktatási Alap elnöke ugyanakkor kijelentette: II. János Pál pápa óriási elismerést vívott ki azzal, amit a zsidó néppel és a zsidó népért tett. „Ha most olyasvalakit választanak (pápává), aki a háború idején a másik oldalon állt, az illető hátránnyal indul, bár ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon ne értené meg ugyanúgy a zsidó világot foglalkoztató problémákat (mint II. János Pál)” – mondta a brit főrend.

A The Sunday Times szerint nincsenek ugyan adatok arra, hogy Ratzinger bármilyen atrocitásnak részese lett volna, kritikusai jó eséllyel ellentétbe állítanák szerepét II. János Páléval, aki hazájában náciellenes színházi előadásokban szerepelt, és ő volt az első pápa, aki ellátogatott a római zsinagógába.

Ratzinger a brit lap szerint állítja, hogy soha nem vett részt harci cselekményben, és egyetlen lövést sem adott le, sőt fegyvere még csak meg sem volt töltve.

Joseph Ratzingert Magyarországra vezényelték, ahol tankcsapdák felállítása volt a feladata, és látta a haláltáborokba szánt magyar zsidók összegyűjtését, de már 1944 áprilisában dezertált, és néhány hetet hadifogolytáborban töltött – áll a The Sunday Times cikkében.

A lap szerint a háborús múltjával kapcsolatos kérdőjelek ellenére Ratzinger pápai esélyeit elsősorban az a konzervatív álláspont csökkenti, amelyet a hit kongregációjának vezetőjeként a katolikus ortodoxia védelmében tanúsított.

Az újság által név nélkül idézett egyik nyugati bíboros azt mondta: Ratzinger valószínűleg „nagyszerű pápa lenne … de fogalmam sincs, hogyan tudnám otthon megmagyarázni pápává választását”.

Egy liberális egyháztudós egyenesebben fogalmazott, mondván: „rettenettel” töltené el, ha Joseph Ratzingerből pápa lenne.

MTI

Comments are closed.