Forrás: Híradó

A zsidó származása miatt ért súlyos atrocitásokról számolt be a brit kormányfő legidősebb fiának barátnője, akit állítása szerint az országos egyetemi diákszövetségben (NUS) betöltött vezető posztjáról is kiszorítottak emiatt.

A 23 éves Luciana Berger, a londoni Birkbeck College politikatudományi hallgatója. A brit sajtó szerint néhány hónapja jár Euan Blairrel, Tony Blair miniszterelnök fiával.

A lány több hétvégi brit lapban elmondta: azután kényszerült távozni a múlt héten az NUS végrehajtó bizottságából, hogy súlyos rasszista inzultusoknak volt kitéve a szervezet rendezvényein.

Berger, egy jómódú észak-londoni zsidó család gyermeke, az NUS volt antirasszista és antifasiszta kampányszervezője a The Sunday Timesnak, a The Sunday Telegraphnak és az Evening Standardnek felfedte: diáktársai egyes felszólalásai után leköpdösték, email-üzenetekben „koszos cionista disznónak” nevezték.

A diákszövetség vezetése Luciana Berger elmondása szerint hallgatott, amikor egy rendezvényen „racionális cselekedetnek” nevezték zsinagógák felégetését, de a húr akkor pattant el benne, amikor egy NUS-konferencián „Emberfajta-e a zsidó?” címmel terjesztett irodalmat talált.

Luciana Berger, a munkáspárti kormányfő fiának barátnője „a baloldalon éledő antiszemitizmust” is éles szavakkal bírálta, és helytelennek nevezte a Labour egyik – azóta ejtett – választási plakátját is, melyen az ellenzéki konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje, Michael Howard – köztudottan kelet-európai zsidó holokauszt menekültek leszármazottja -, illetve ugyancsak zsidó pénzügyminiszter-jelöltje, Oliver Letwin szárnyas disznóként látható.

Ez egyenes utalás akart lenni a lehetetlen dolgokat jelölő „majd ha a disznók repülni fognak” (when pigs might fly) angol kifejezésre, illetve arra, hogy a toryk választási programjában szereplő gazdasági adatok a Munkáspárt szerint majd akkor lesznek helytállóak, ha ez a lehetetlenség bekövetkezik.

A bírálók szerint a középkorra visszanyúló antiszemita propagandafogás a zsidók és a zsidó vallás által közismerten tiltott éteknek minősített sertés együttes képi ábrázolása.

Danny Stone, a brit zsidó diákszövetség kampányigazgatója szerint a brit egyetemi oktatók is mind többször konfrontálódnak zsidó diákjaikkal.

Stone a The Sunday Timesnak elmondta: több egyetemen is rendre előfordul, hogy zsidó hallgatók nem kapnak felmentést a szombatra – a zsidó vallás heti pihenőnapjára – beütemezett vizsgák alól. Egy oktató állítólag azzal utasított el egy ilyen kérvényt, hogy „ha akar, bárki kitalálhat mindenféle ostoba vallást”.

MTI

Comments are closed.