Forrás: HVG

A radikális palesztin mozgalom úgy véli, azért maradhatnak el a palesztin törvényhozási választások, mert a Fatah vezetői attól tartanak, hogy a radikális mozgalom aratna győzelmet.

Mahmúd Abbász palesztin elnök mozgalma, a Fatah egyes képviselői pénteken jelezték, hogy a július 17-re tervezett választásokat eljárástechnikai problémák miatt elhalaszthatják. Megfigyelők – és a Hamász gyanúja – szerint azonban a valódi ok, hogy Abbász és a Fatah attól tart, a Hamász nyeri a választásokat. A jelenlegi palesztin parlamentben még a Fatah birtokolja a 88 képviselői hely háromnegyedét.

Abbász cáfolta, hogy kormánya a választások elhalasztását tervezné, de Nabil Saat palesztin tájékoztatási miniszter szerint problémákat okozhat az, hogy a választások időpontja közel esik a július második felére tervezett izraeli kivonuláshoz a Gáza övezetből és Ciszjordánia négy zsidó településéről. A palesztin fél attól tart, hogy Izrael megnehezítheti a választási kampányt, és korlátozhatja a mozgásszabadságot – mondta Saat, hozzátéve, hogy ezeket a megfontolásokat meg fogják vitatni a Hamásszal és minden más érintettel.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője szombaton azt mondta, hogy a választások elhalasztása ellentétben állna szervezetének a palesztin vezetéssel kötött megállapodásával, és a végét jelentené az Izraellel szemben meghirdetett tűzszünetnek.

MTI

Comments are closed.