Forrás: Magyar Rádió

Állapítja meg a Felsőoktatási Kutatóintézet új szociológiai tanulmánya. A kutatókat is megdöbbentette annak a szociológiai felmérésnek az eredménye, amelyben Németországban kidolgozott érzékeny skála szerint vizsgálták a magyar fiatalok etnikai csoportokkal, kisebbségekkel, szociológiailag hátrányos helyzettel, vagy szexuális mássággal küszködő csoportokkal szembeni előítéleteit. A felmérés kollégisták körében készült, tehát nem tudni mennyire jellemző a teljes magyar ifjúságra. De hogy elborzasztó és elgondolkodtató, az biztos. Sipos Júlia a kutatás vezetőjét, Gábor Kálmán szociológust, a Felsőoktatási Kutatóintézet munkatársát kérdezte a részletekről.– Maga a kérdés konkrétan úgy hangzott, hogyan fogadná, ha a szomszédba, a mellette lévő lakásba költözne hasonló nemű pár, homoszexuális férfiak, nők, határon túlról betelepülő magyarok, sokgyerekes magyar család, főiskolások, egyetemisták, szociális segélyből élő magyar család, sokgyerekes roma cigánycsalád, kínai család, német család, zsidó család és fogyatékos gyereket nevelő család. A rangsor élére, sajnos, most már állandó jelleggel a sokgyerekes roma cigány családok kerültek. Ezt 44,9 százaléka, tehát csaknem fele mondta a fiataloknak, hogy egyáltalán nem tetszene, borzalmas lenne, ha melléjük költöznének. A második helyen a kínai család volt – gyakorlatilag majdnem minden ötödik esetben. Utánuk jött a hasonló nemű pár miden tizedik válasznál, és a zsidó család is. Ezután úgy tűnik, hogy kedvezőbben ítélték meg a szociális segélyből élő magyar családokat és így tovább.

– Megállapítják az adatokat, a következő lépés az, hogy megpróbálnak hipotéziseket felállítani, hogy ennek az eredménynek mi a magyarázata.

– 1990-ben volt Németországban egy olyan konferencia, ahol először hasonlítottunk össze német-német, német-magyar, német-lengyel vizsgálatokat, és ott épp egy magyar-német vizsgálat összehasonlításából derült ki számunkra, hogy Magyarországon a fiatalok egyfelől sokkal előítéletesebbek, másfelől pedig sokkal inkább hajlandóak elfogadni bizonyos agresszív cselekvési mintákat. És a kelet-német kutatók, a lengyel kutatók, tehát a kelet-európai kutatók is ezt találták.

Comments are closed.