Forrás: MNO

Az utóbbi idők legnagyobb szabású idegenrendészeti razziája volt csütörtökön több német nagyvárosban – jelentette a radio.hu.

München, Hamburg és Berlin szinte minden mecsetét megszállták a biztonsági emberek és közben házkutatásokat tartottak. Végül is egy egyiptomi és egy tunéziai férfit tartóztattak le, de a mecsetekben és a lakásokban rengeteg dokumentumot, könyvet, számlát foglaltak le. Bőségesen találtak a nyugati demokráciákkal való leszámolásra biztató anyagokat is.

Mint estére megtudtuk, megbízható információk alapján, ahogy mondani szokás, olyanokra utazott a német terrorelhárítás, akiknek feltételezett közük van kül- és belföldi terroristasejtekhez, leginkább azok finanszírozásához. A letartóztatottak egyike például jónevű üzletember, és állítólag rajta keresztül juttattak át pénzeket Észak-Afrikába. A tunéziai letartóztatott állítólag szerepet játszott egy sor, hazájában elkövetett merényletben. Néhány évvel ezelőtt Tunézia egyik szigetén, ahol a legtöbb észak-afrikai zsidó él, több mint tíz ember halálát okozta egy zsinagógában elkövetett merénylet. Az áldozatok között német turisták is voltak.

Szeptember 11-ét követően az amerikai terrorelhárítás legszorosabban a német kollegákkal működik együtt. Nem mellesleg az utóbbi évek legnagyobb, leghírhedtebb terrormerényleteinek kitervelői, finanszírozói, végrehajtói túlnyomórészt Németországban tanultak, dolgoztak, vagy legalábbis itt húzták meg magukat.

Comments are closed.