Forrás: HVG

Emlékművet avatnak szombaton, a holokauszt áldozatainak emléknapján Budapesten. A hatvan pár, öntöttvasból mintázott korhű cipő a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon.

‘Az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án’ – idézte az emlékművön olvasható feliratot az alkotó, Pauer Gyula szobrászművész.

A szöveg három nyelven (magyarul, angolul és héberül), öntöttvas táblákon olvasható az emlékhely három pontján. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszúságú, hetven centiméter magas kőpad húzódik.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó elmondta, hogy az öntöttvasból kiöntött hatvan pár cipő az 1940-es évekből való.

Pauer Gyula elmondta, hogy a megvalósítás alkotói kezdeményezés alapján indult, filmes barátjával, Can Togay-jal találták ki az ötletet. Az emlékmű mintegy 24 millió forintba került. Mint hozzáfűzte, a Miniszterelnöki Hivatal felkarolta a kezdeményezést, 19 millió forinttal támogatta a megvalósítást, emellett magánszemélyektől is érkeztek adományok a Szobrászatért Alapítvány ‘Cipők a Duna-parton’ elkülönített számlájára.

Az emlékmű-avatás a szombaton tartandó fáklyás holokauszt-megemlékezés része lesz, a felekezetek általi megáldást vasárnap tartják – tájékoztatott a szobrászművész.

hvg.hu

Comments are closed.