Forrás: Magyar Rádió

München, Hamburg, Berlin – Németország nevezetes nagyvárosainak lakói egyidejűleg lehettek figyelmesek arra, hogy az utcákon a szokásosnál több a rendőr és különösen nagy a készültség a muzulmánok lakta negyedekben.

Szinte minden mecsetet megszálltak a biztonsági emberek és közben házkutatásokat tartottak. Az utóbbi idők legnagyobb szabású razziája volt csütörtökön. Végül is egy egyiptomi és egy tunéziai férfit tartóztattak le, de a mecsetekben és a lakásokban rengeteg dokumentumot, könyvet, számlát foglaltak le. A nyugati demokráciákkal való leszámolásra biztató anyagokra is bőségesen leltek.

Mint estére megtudtuk, megbízható információk alapján, ahogy mondani szokás, olyanokra utazott a német terrorelhárítás, akiknek feltételezett közük van kül- és belföldi terroristasejtekhez, leginkább azok finanszírozásához. A letartóztatottak egyike például jónevű üzletember, és állítólag rajta keresztül juttattak át pénzeket Észak-Afrikába. A tunéziai letartóztatott állítólag szerepet játszott egy sor, hazájában elkövetett merényletben. Néhány évvel ezelőtt Tunézia egyik szigetén, ahol a legtöbb észak-afrikai zsidó él, több mint tíz ember halálát okozta egy zsinagógában elkövetett merénylet. Az áldozatok között német turisták is voltak.

Szeptember 11-ét követően az amerikai terrorelhárítás legszorosabban a német kollegákkal működik együtt leginkább. Nem mellesleg az utóbbi évek legnagyobb, leghírhedtebb terrormerényleteinek kitervelői, finanszírozói, végrehajtói túlnyomórészt Németországban tanultak, dolgoztak, vagy legalább is itt húzódtak meg.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.