Forrás: Magyar Rádió

A szlovák államfő elutasítja a Benes-dekrétumok ügyének újratárgyalását. Ivan Gasparovic egy szlovák újságban elmondta: a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását és meghurcoltatását törvényesítő dekrétumok a történelem lezárt fejezetének tekintendők, megnyitásuk nem indokolt.

Gasparovic szerint nemcsak Szlovákia, hanem az Európai Unió számára is nagy problémát jelentene a tárgyalások felújítása, illetve a magyar kisebbség követeléseit érintő döntések meghozatala – hangsúlyozta a szlovák államfő.

Ivan Gasparovic szerint a magyarok háború utáni meghurcoltatását össze sem lehet hasonlítani a zsidó holokauszttal, vagy a németek kitelepítésével. Gasparovic nem lát okot arra, hogy a szlovák parlament bocsánatot kérjen a magyar kisebbségtől, mert a magyaroknak ugyanolyan jogaik vannak Szlovákiában, mint a szlovákoknak – érvelt a Szlovák Köztársaság elnöke.

Közben a pozsonyi liberális lap, a Sme arra emlékeztet, a magyar miniszterelnök csütörtökön közölte: maga, Mikulas Dzurinda kormányfő hívta fel őt telefonon, hogy az adott körülményekre való tekintettel nem időszerű a jövő hétre tervezett találkozójuk, az adott körülmény pedig Bársony András magyar külügyi államtitkár Benes-dekrétumokkal kapcsolatos kijelentése. Eduard Kukan szlovák külügyminiszter mindezek ellenére azt állítja, ez az okfejtés spekuláció – írja a Sme.

A lap tudni véli, hogy Berényi József szlovák külügyi államtitkárnak azt javasolták: ez ügyben ne nyilatkozzon, a Révkomáromba tervezett találkozó lemondása után Berényi sajnálkozását fejezte ki, mert úgy gondolja, kényes kérdések tisztázásához párbeszédre van szükség.

Bugár Béla, az MKP elnöke is hasonlóan vélekedik, elvégre Szlovákia és Magyarország között nincs háborús állapot – mondta Bugár a Sme-nek. Bugár arra is rámutatott, hogy Dzurinda még nem is találkozott az új magyar miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel.

MR, Haják Szabó Mária (Pozsony)

Comments are closed.