Forrás: Index

A szlovák államfő elutasítja a Benes-dekrétumok újratárgyalását

MTI

2005. április 15., péntek 12:33

A Benes-dekrétumok ügyét lezártnak tekinti Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki nem erősítette meg, hogy Dzurinda a magyar államtitkár kijelentései miatt mondta le a Gyurcsánnyal való találkozót. A szlovák államfő szerint a nemzetiségi kisebbségek tagjai sehol a világon nem jutottak olyan magas kormánypozíciókba, mint Szlovákiában.

A Benes-dekrétumok a történelem lezárt fejezetének tekintendők, megnyitásuk nem indokolt, mondta Ivan Gasparovic szlovák államfő, aki szerint az ügy a második világháborút után lezárult. A Benes-dekrétumok a távirati iroda megfogalmazása szerint a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását és meghurcoltatását törvényesítették.

Gasparovic a liberális SME szlovák napilapnak elmondta: „A szlovákiai magyar kisebbség 1940 előtti és 1945 utáni problémái nem hasonlíthatók össze azzal, amit a holokauszt és a németek kitelepítése jelentett. Elfogadhatatlan mindezt összefüggésbe hozni, és ezzel az Európai Unió is megbékélt. Nem csak számunkra, az EU számára is nagy problémát jelentene a tárgyalások felújítása.”

Mint ismeretes, a Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő indoklás nélkül lemondta Gyurcsány Ferenccel esedékes találkozóját. Gyurcsány csütörtökön bejelentette, Dzurinda Bársony András múlt heti nyilatkozata miatt utasította el a Gyurcsánnyal való tárgyalást. Bársony, a Külügyminisztérium politikai államtitkára úgy fogalmazott, számos EU-tagország nyitott arra, hogy a Benes-dekrétumok kérdését napirenden tartsa és újra és újra felvesse .

Dzurinda lépéséről a szlovák államfő nem tudott véleményt mondani, mert mint mondta, nem tudja, miért mondta le a találkozót. Ivan Gasparovic nem gondolja, hogy a szlovák miniszterelnök részéről ez tiltakozás lett volna Bársony szavai ellen.

Gasparovic szerint a külön bocsánatkérés a második világháború után történtekért nem szükséges, mivel „a magunk részéről a bocsánatkérés sokszorosan adott, azáltal, hogy nálunk a magyar kisebbség ugyanolyan jogokkal bír, mint Szlovákia minden polgára”. Az államfő szerint sehol a világban nem jutottak olyan kormánypozíciókba a nemzetiségi kisebbségek tagjai, mint Szlovákiában.

Comments are closed.