Forrás: Index

Hírlap BelföldKülföldEUTechGazdaságBulvárVéleménySportKultLapcsaládKeresésFórumokLevelezésTár.hu

a magyar weben az Indexen

okos kereső

segítség

Hotel, Digicam, Cinematrix, Utazás, Biztosítás, Érettségi, Totalcar, Larkinor, Chat, Velvet, 24óra, Prohardver, Karrier, Lakás

hirdetés

Rendőrök vezették le a pályáról Leandro Desabatót, az argentin Quilmes labdarúgóját, aki rasszista kifejezésekkel sértegette ellenfelét a Sao Paulo otthonában lejátszott Libertadores Kupa-mérkőzésen.

Éjszaka az őrszobán

A hátvéd a tévékamerák előtt gyalázta Grafitét, a 3-1-re győztes brazilok csatárát a találkozó 44. percében, aki emiatt – miután a játékvezető lökdösődésért kiállította – a szünetben feljelentést tett ellene. Grafite édesanyja volt az egyik olyan labdarúgó anyja, akit az elmúlt hónapokban emberrablók fogságba ejtettek.

Lefújás után még a pályán őrizetbe vették Desabatót, aki a kihallgatást követő éjszakát is az őrszobán töltötte. Ha a bíróság bűnösnek találja, egytől három évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Spanyol botrány egy barátságos meccsen

Dél-Amerikára eddig nem volt jellemző a rasszizmus, sokkal több incidens fordult elő Európában. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltó eset tavaly novemberben történt, amikor az angol futballválogatott Spanyolországba látogatott, és a vendéglátók Shaun Wright Phillips pályára lépésétől kezdve folyamatosan huhogtak. A találkozó barátságos volt, de ezt még a játékosok sem gondolták így, Wayne Rooney-t például le kellett cserélni, mert kifejezetten durván és alattomosan játszott.

Még nagyobb döbbenetet váltott ki az egykori sikeredző, Ron Atkinson közel egy éve tett kijelentése, amikor a Monaco-Chelsea Bajnokok Ligája-elődöntő után nem vette észre, hogy még adásban van, és a francia Desailly-t “fucking lazy big nigger” jelzővel illette. Atkinson soha többé nem kapott szakkommentátori megbízatást, igaz gyorsan mindenkitől elnézést kért.

Henry nagykövet, megdicsért Fradi

Thierry Henry is áldozata lett többször a rasszismusnak, így nem véletlenül lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nagykövete, emellett ő kezdeményezte a rasszizmus elleni karkötők árusítását, amelyiket magyar szurkolók is megvásárolhatnak ötszáz forintért. Henry-t a spanyol kapitány, Luis Aragones becsmérelte klubtársa, Reyes előtt, később természetesen ő is bocsánatot kért.

Tavaly az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) kiemelte a Ferencváros kampányát, amikor a drukkerek a sportnapilapban megjelent fizetett hirdetéseket fejük fölé tartva tiltakoztak. A kampány szlogenje a “Hallgattassuk el a rasszizmust!” volt.

Roberto Carlos is felemelte a szavát

Utoljára a brazil világbajnok Roberto Carlos is emelte fel a szavát a jelenség ellen, hiszen a Deportivo La Coruna elleni bajnokin a játékvezetőnek a bekiabálások miatt félbe kellett szakítania néhány percre a mérkőzést.

Magyarországon a tavalyi MTK-Ferencváros örökrangadón a fradisták kezdtek zsidózásba, de az eset megtorlatlanul maradt, nem szakították félbe a találkozót.

Comments are closed.