Forrás: Origo

Példa nélküli, közel 22 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy amerikai bíróság két holokausztáldozat leszármazottjainak. A felperesek egy svájci pénzintézet árulása miatt indítottak eljárást, amely átjátszotta cukorgyáros felmenőik vagyonát a náciknak. A pénzt egy svájci bankok által ilyen célra létrehozott alapból fizették ki.

Rekordösszegű kárpótlást ítélt meg két holokausztáldozat örököseinek egy amerikai bíróság. A leszármazottak összesen 21,9 millió dollárt (több mint 4,1 milliárd forint) kaptak, amely az eddigi legnagyobb ilyen jellegű kártérítés.

A pénzt egy összesen 1,25 milliárd dolláros, svájci bankok által felállított alapból fizették ki. Az alapot 1998-ban állították fel egy holokauszttúlélőkkel kötött egyezség nyomán. A túlélők ugyanis azzal vádolták a bankokat, hogy azok eltulajdonították vagyonukat, amit aztán a náci rezsim kezére játszottak, az erről szóló dokumentumokat pedig megsemmisítették. Az ügyet végül egy amerikai bíró karolta fel és felállított egy törvényszéket, amely az egyéni kérelmeket hivatott elbírálni. 

Az eddigi legnagyobb összeget megítélő ítélethez vezető eljárást egy osztrák cukorfinomító nagyrészvényeseinek örökösei indították. A két részvényes még a második világháború előtt volt a gyár tulajdonosa, majd 1938-ban részesedésüket egy svájci bankra bízták, hogy az megőrizze számukra. Csakhogy a meg nem nevezett bank – náci nyomásra – egy német befektetőnek adta át a részesedést, miután az eredeti tulajdonosokat – Ferdinand Bloch-Bauert és Otto Picket – őrizetbe vették.

A bíróság “páratlannak” nyilvánította a megítélt kártérítést, és közölte, az ügy “feltűnő példája a svájci bankok zsidó ügyfeleket eláruló gyakorlatának”. “Vagyonuk biztos menedékeként hirdették magukat az európai zsidóság körében, miközben ismételten átadták a zsidók vagyonát a náciknak, hogy elnyerjék jóindulatukat” – közölte a bíróság.

Körülbelül tucatnyi örökös indított pert az ügyben, de közülük csak egyetlen vállalta a nyilvánosságot. Az egyik áldozat unokahúga, a 89 éves Maria Altmann “nagyon elégedett” a “roppantul bőkezű” kárpótlással – közölte ügyvédje. A hölgy, aki maga túlélte a holokausztot, jelenleg Los Angelesben él, és nem ez az egyetlen per, amelyet az egykori családi vagyon visszaszerzésére indított. Az osztrák kormánytól például az ugyancsak a nácik által elhurcol családi festményeket követeli vissza. A 150 millió dollár értékűre taksált kollekcióban többek között egy Gustav Klimt-festmény is van, amely nagybátyját ábrázolja.

[origo]

Comments are closed.