Forrás: Hírtv

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1931. április 13-án a spanyolországi választásokon vidéken a monarchista, a városokban pedig a köztársasági pártok győztek. Két nappal később néhány városban kikiáltották a köztársaságot, XIII. Alfonz király hivatalos lemondás nélkül elhagyta az országot. Alcalá Zamora koalíciós kormányt alakított, majd decemberben az ibériai ország liberális alkotmányt kapott.

1937. április 13-án vízre bocsátották az Ark Royal repülőgép-hordozót. A brit flotta büszkeségét 1939. szeptember 28-án német zuhanóbombázók támadták meg. Egy bomba közvetlen közelében robbant, a németek azt hitték, sikerült elsüllyeszteniük, de csak kisebb sérüléseket szenvedett. 1941 májusában az Atlanti-óceánra hajózott, részese volt a Bismarck elleni hadműveletnek, egyik repülőgépének torpedója okozta azt a végzetes találatot, amely megbénította a német csatahajót. November 13-án az U-81 német tengeralattjáró megtorpedózta. Vontatókötélre vették, de már nem sikerült Gibraltárba vontatni, elsüllyedt.

1986. április 13-án II. János Pál pápa meglátogatta a római Tiberis-parti zsinagógát. A szentatyát Elio Toaff főrabbi köszöntötte. A katolikus egyházfő történelmi látogatásán bocsánatot kért mindazokért a bűnökért, melyeket a történelem folyamán a zsidók ellen bárki is elkövetett.

Comments are closed.