Forrás: HVG

Életveszélyes influenzavírus kísérleti mintáit küldte szét rutinvizsgálatra az Amerikai Patológusok Testülete (CAP) a világ 18 országának mintegy 3747 laboratóriumába – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese. Kelet-közép-európai országokba nem juttattak a mintából.

A vírus veszedelmes járványt okozhat, ha kijut e laboratóriumokból, de ennek szerencsére csekély a valószínűsége, mert a laboratóriumok jártasak a fertőző anyagok kezelésében és az érintett laborok többségét már hivatalosan értesítették a veszélyről – mondta Klaus Stohr, az influenzajárványok elleni küzdelem ügyében illetékes WHO-tisztségviselő.

Mégis fennáll a veszély, hogy valamelyik laboratórium valamely dolgozóját megfertőzi a vírus, általa kijut a külvilágba, és világméretű influenzajárványt idéz elő – mondta Stohr. Hozzátette, hogy eddig nem érkezett jelentés ilyen fertőzésről, és nem is fog, ha minden érintett laboratórium betartja a fertőző anyagok kezelésére vonatkozó szabályokat. A tisztségviselő a veszélyes vírusok megsemmisítésére szólította fel az összes labort, ahova érkezett kísérleti minta ebből a vírustörzsből.

1957-ben számos ember halálát okozta ez vírus. Pontos adatok nincsenek, a különféle becslések egy és négymillió közé teszik az ázsiai influenza néven emlegetett, az akkor az egész világon végigsöprő járvány halálos áldozatainak számát.

E betegséget az influenza A vírustörzsének roppant fertőző, gyorsan terjedő H2N2 típusa okozta. Hamarosan kidolgozták ellene a védőoltást, és ezzel elejét vették a további járványoknak. Olyannyira, hogy 1968 óta már is nem használják a vakcinát az influenza elleni védőoltásokban, ezért az azóta született nemzedékekben nincs meg a védettség a H2N2 ellen.

A laboratóriumok, amelyek kaptak a veszedelmes vírus kísérleti mintáiból, túlnyomórészt az Egyesült Államokban és Kanadában vannak, de tizenhat további ország 61 laboratóriumába is eljutott néhány.

A WHO honlapján közöltek szerint a további érintett országok: Bermuda, Belgium, Brazília, Chile, Dél-Korea, Franciaország, a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület, Izrael, Japán, Libanon, Mexikó, Németország, Olaszország, Szaúd-Arábia, Szingapúr és Tajvan.

MTI

Comments are closed.