Forrás: Híradó

Huszönötödik alkalommal rombolták le izraeli katonák zsidó telepesek egyik előretolt állását a Jordán folyó nyugati partján. A telepesek fogadkoznak, hogy huszonhatodszor is felépítik a telepkezdeményt.

A katonák kedden késő este távolították el a zsinagóga gyanánt fölállított sátrat Hazon Dávid telepkezdeményen a ciszjordániai Hebron városától nem messze.

Egy hebroni zsidó telepesvezér azt mondta, az előretolt állás lakói tervbe vették, hogy szerdán újra felállítják a sátrat. „Huszonöt alkalom után azt hiszik, belefáradtunk” – mondta a sátorbontó izraeli katonákra utalva, majd hozzáfűzte: „Ahányszor csak lerombolják, mi mindannyiszor valami nagyobbat, jobbat és szebbet építünk a helyére”.

Zsidó telepesek ezen előőrsei rendszerint kisebb épületekből, áramfejlesztőből, s ritkán a telepesek lakásául szolgáló lakókocsikból állnak. Az Egyesült Államok és a palesztinok korábban már fölszólították Izraelt arra, távolítsa el e lakóközösségeket, amelyeket jövőbeli telepek magjának tekintenek.

A Békét Most izraeli kolonizációellenes szervezet adatai szerint jelenleg körülbelül 235 ezer telepes él összesen 150 ezer telepen Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Az előőrsökön élő telepesek száma kétezerre tehető.

MTI

Comments are closed.