Forrás: Blikk

Fényesebb bizonyítékot aligha szolgáltathattunk volna: taroltak termelőink a pálinkák Bécsben megrendezett versenyén, összesen huszonnégy csillogó-villogó, főképp arany színben pompázó érmet hoztak haza a mieink. Egészségükre, egészségünkre!

Éremeső hullott a magyaroknak a Destillata versenyen: összesen huszonnégy csillogó-villogó érmet hoztak haza a mieink. Hat ország 142 főzdéjének közel 1200 párlata közül hét aranyat, tizenegy ezüstöt és hat bronzérmet halásztak el a magyarok a többiek orra elől. Az agárdiak aratták a legnagyobb sikert: egyik párlatukkal, a Vylyan Cabernet Franc seprőpálinkával elnyerték Az év pálinkája címet.

– Ez a harmadik alkalom, hogy neveztünk a versenyen. Nagyon örülünk, hogy ilyen sikereket értünk el – büszkélkedett lapunknak Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde szakmai vezetője.

KIS PáLINKASZóTáR

Ágyaspálinka: gyümölccsel együtt érleltek, legalább három hónapig. Az ágy lehet a párlat fajtájával azonos, de tartalmazhat többfajta gyümölcsöt is.

Kisüsti: az a törköly- vagy gyümölcspálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszer szakaszos lepárlással állítottak elő.

Kóserpálinka: készítésénél a zsidó hitközségtől hívott ellenőr követi végig a munkafolyamatot, melynél nem alkalmazható olyan eszköz, amelyet korábban másra használtak. A tárolás és a szűrés folyamata alatt semmilyen idegen anyaggal nem érintkezhet.

Mézes pálinka: mézzel édesített édes pálinka.

Törköly: a préselésen átesett szőlőből készül.

De vajon mitől olyan nemes és ízletes a magyar pálinka?

– Megfelelő minőségű alapanyag nélkül nem megy – bocsátotta előre Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség igazgatója. – A jó pálinka kizárólag száz százalékos gyümölcsből készülhet, megfelelő berendezéssel és kitűnő szakértelemmel.

A pálinka eredete a XIV. századig nyúlik vissza. Erzsébet királyné köszvényét gyógyították az akkor még élet vizének nevezett párlattal. A pálinka elnevezést csak az 1500-as évektől kezdék használni.

Pálinkák ezreit találjuk meg a budapesti Magyar Pálinka Házában, ahová külföldiek is szívesen betérnek egy üveg hamisítatlan fütyülősért. A német Kirstin Hoffmann (21) barátnőjéhez, Beták Patríciához (24) érkezett Budapestre.

– Kirstin édesapja a lelkére kötötte, hogy feltétlenül vigyen haza valami magyar jellegzetességet – tolmácsolta Patrícia. – Útikönyvben olvasták, hogy milyen jó a magyar pálinka, így Kirstin nem habozott, együtt vásárolunk valami finomat.

Bárány Zsuzsa

Tóth Piroska

Comments are closed.