Forrás: Magyar Rádió

Úgy tűnik, hogy a Sarm es Sejk-i megállapodás után mindkét kormány saját szélsőségeseinek a fogságába került.

– Azt mondhatjuk, hogy politikai patthelyzet alakult ki – mondta Rula M”hassein, a Palesztin Hatóság külügyminisztériumának Közép-Európai ügyekért felelős főosztályának vezetője. A két oldal nem tárgyal politikai kérdésekről, például sem a végleges megoldásokról, a kivonulásról, sem pedig a Sarm es-Sejkben elfogadott megállapodásokról. Fel kell újítani a tárgyalásokat azért, hogy elérhessük a stratégiai céljainkat, hogy független államot hozhassunk létre, amelynek Jeruzsálem a fővárosa, és azért is, hogy megoldjuk a menekültkérdést.

Palesztin szemszögből a békefolyamatot nem hátráltatják, az izraeli kormány annál inkább.

– Ilyen körülmények között soha nem születhet meg egy végleges megállapodás. Ha Saron nyilatkozatait követjük, akkor látható, hogy neki az a fontos, hogy ne is legyen ilyen. Ezt mi annak tudjuk be, hogy nem akarják megváltoztatni a Gázai-övezet jogi státuszát, így a telepeiket tovább bővíthetik, további földterületeket foglalhatnak el, és tovább építhetik a falat is.

Rula M”haissen szerint ennek súlyos következményei lehetnek.

– Sajnos ez semmifajta békéhez sem vezet. Sarm es-Sejkben kijelentették, hogy készek a további lépéseket megtenni, beleegyeztek abba, hogy teljesítik az Útitervben tett ígéreteiket. Nincs szükségünk ígéretekre és szavakra. Követtük a lépéseiket és ebből nyilvánvaló, hogy a megállapodást még mindig folyton megsértik: még mindig üldözik a palesztinokat. Szabadon engednek fogva tartottakat, és ezzel egy időben bebörtönöznek másokat. Egyébként is azokat engedik szabadon, akiknek éppen lejárna a börtönbüntetésük vagy pedig köztörvényes bűnözök. Visszautasították, hogy teljes mértékben ellenőrizzük a területet. Folyton elhalasztják, hogy kivonuljanak a különböző palesztin területekről.

– Patthelyzet van a békefolyamatban? Izrael befagyasztotta a politikai kapcsolatokat? – kérdeztük az izraeli külügyminisztérium szóvivőjét.

– Mi szeretnénk továbbhaladni a Palesztin Hatósággal a tárgyalásokon, de most az a gond, hogy a Palesztin Hatóság nem tesz lépéseket a terror befejezésére – mondta David Stragat. Látnunk kell, hogy csak három napja mintegy 20 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből izraeli városok felé. Kérjük a Palesztin Hatóság vezetőit, hogy lépjenek, hogy vessenek véget ennek az erőszaknak. De ettől függetlenül Izrael tovább akar lépni a békefolyamattal. Azt gondoljuk, hogy a békét csak tárgyalásokkal érhetjük el, ahogy miniszterelnökünk Saron mondta: meg szeretnénk hozni a fájó áldozatokat, de látni akarjuk, hogy van partnerünk a palesztin oldalon, látni akarjuk, hogy palesztinok követik az Útitervet, hogy elkötelezettek a békefolyamatban.

– Miért nem fejlődik az Útiterv? Miért nem történnek lépések ebben az irányban?

– Emlékeznünk kell, hogy az Útiterv első lépése a terror befejezése. Izrael nem tárgyalhat, amíg a palesztinok semmit sem tesznek a terror befejezésére. Ha látjuk, hogy a Palesztin Hatóság harcol a terrorizmus ellen, ami az első lépés az Útitervben, Izraelben megteszi a részét és továbblép a békefolyamatban. Arra is emlékeznünk kell, hogy az izraeli kormány kezdeményezte az elszakadási tervet. Izrael visszavonul a Gázai övezetből az év végéig, amit az Útiterv nem említ, ez egy izraeli kezdeményezés. Vagyis mi mindent elkövetünk a békefolyamat felélesztésére, de látni akarjuk, hogy a palesztinok is tesznek valamit ebbe az irányba.

– A palesztinok szerint Izrael nem változtatja meg a Gázai övezet státuszát. Igaz ez? És ha igen, akkor miért van ez így?

– Ez teljesen téves. Téves, mert Izrael lerombolja összes települését a Gázai övezetben, kivonja összes csapatát és átadja a lakosság fölötti fennhatóságot a Palesztin Hatóságnak.

– A palesztinok szerint csak olyan foglyokat engednek szabadon, akiknek már egyébként is lejárna a büntetése.

– Ez újra palesztin propaganda. Mióta a megbeszélések elkezdődtek, több mint 800 palesztin foglyot engedtek szabadon a börtönből és egy részüknek lejárt a büntetése, de nagy részük még mindig a börtönben lenne. Ugyanakkor emlékeznünk kell, hogy azokat az embereket, akik ártatlan izraeli civileket öltek meg, nem fogják szabadon engedni. Ezért az izraeliek és a palesztinok ezekről a rabokról is tárgyalnak.

– Saron miniszterelnök azt mondta Texasban, hogy polgárháborús veszély van Izraelben.

– Mindig fennáll a veszély, de érett társadalomként tudjuk, hogy hogyan bánjunk vele.

Mályi Kovács Kriszta, Shiri Zsuzsa

Comments are closed.