Forrás: Híradó

Vlagyimir Usztyinov folytatja az eljárást Julija Timosenko ellen, de ez nem zavarja meg az ukrán miniszterelnöknő moszkvai látogatását

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden kezdeményezte a jól bevált Vlagyimir Usztyinov főügyész megbízatásának újabb öt évre való meghosszabbítását, amire az engedelmes felsőház már szerdán áldását adja. Usztyinov duplázását máris támogatta mindkét illetékes felsőházi bizottság, s a szavazás merő formaság – jelezték szenátorok.

Az emberjogvédők által megvetett, kövér főügyész (a tavaly szeptemberi véres végű beszláni túszejtés után) pártolta, hogy a biztonsági szervek törvényesen túszul ejthessék a terroristák hozzátartozóit nyomáskifejtés céljából.

Egész életem az ügyészség szerveiben folyt, más életet el sem tudok képzelni magamnak – jelentette ki a biztonsági bizottságban Usztyinov, aki egyébként törvényhozási síkon is a terrorellenes harcot nevezte elsődlegesnek.

Az 52 éves Usztyinovot még Borisz Jelcin korábbi elnök javaslatára nevezték ki főügyésszé 2000 tavaszán. Mindenesetre odaadóan szolgálta az azóta elnöklő Vlagyimir Putyint, kulcsszerepet játszva a Yukos olajcég és volt feje, Mihail Hodorkovszkij elleni jogi-politikai kampányban. Formailag ő rendelte el Hodorkovszkij 2003. októberi letartóztatását.

Usztyinov január végén nem járt el azokkal a nemzeti-baloldali dumaképviselőkkel szemben, akik aláírtak egy beadványt, az oroszországi zsidó szervezetek betiltását kérve tőle.

A főügyész egyébként a jogi bizottságban megerősítette, hogy nem szünteti meg az eljárást Julija Timosenko ellen egy régi korrupciós ügyben, de jelezte: ez nem zavarja az ukrán miniszterelnöknő e hét végi moszkvai látogatását, hiszen a nemzetközi normák mentességet biztosítanak neki. „Oroszországot 100 millió dolláros kár érte. Ha kártérítést fizetnének, az változtatna a dolgon” – fejtegette Usztyinov.

Oroszország tavaly szeptemberben, az ukrán elnökválasztási kampány teljében letartóztatási végzést adott ki Timosenko ellen, aki nem jelent meg az orosz katonai ügyészség idézésére, és köröztette az Interpollal is. Moszkva azzal vádolja Timosenkót, hogy 1995-ben, egy ukrán energiacég vezetőjeként kenőpénzt fizetett az orosz védelmi tárca tisztségivselőinek.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.