Forrás: Blikk

Eric Rudolphot a biztonság kedvéért golyóálló mellényben vitték a kihallgatásokraA Montgomeryben ma kezdődő tárgyaláson még nem az 1996-os atlantai merénylet a téma, noha Rudolph tettei közül az volt a legsúlyosabb: egy aszszony, Alice Hawthorne sebeibe belehalt, egy török operatőr pedig infarktust kapott, amikor az olimpiai parkban szórakozó tömeg közepén bomba robbant. (A sebesültek száma 100 fölött volt, s egy ideig még az is felmerült, ne szakítsák-e meg újabb terrorakcióktól tartva a nyári játékokat.)

Egyelőre a férfi egy másik, Alabamában elkövetett akciójával nyitják az elhúzódó jogi eljárást: ott egy klinikát választott célpontként, mert orvosai abortuszműtéteket végeztek. A birminghami egészségügyi létesítménynél egy rendőr meghalt, egy ápolónő pedig megrokkant. Hasonló okból vett célba egy atlantai kórházat is, de robbanószerkezetet helyezett el melegbároknál is. Rudolph ugyanis az amerikai Délen nem ritka, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető, antiszemita, homofób csoportok egyikének volt aktív tagja.

Ám Atlanta után űzött vaddá vált: két évig keresték, ám nyomát vesztették. A hatóságok gyanúja szerint bő fél évtizedig az Appalache-hegységben bújkált, felhasználva hajdan elit katonaként szerzett jártasságát. 200 ember kereste egy félmillió hektáros régióban, de mindig kicsúszott a gyűrűből. Amikor végül lebukott, jó ideig a hallgatás taktikáját választotta, később mindent tagadott, ám mostanra felismerte: a bizonyítékok ellene szólnak, s tettéért halálbüntetés fenyegeti.

Ettől megtört, s a napokban jelezte: kész beismerni cselekedeteit. Az alku keretében így biztos lehet, hogy megússza a villamosszéket, igaz, a négy robbantásért várhatólag négyszeres életfogytiglan vár a bombás rémként emlegetett férfira.

– Szerintem egy olyan, a szabadban éléshez szokott embernek, mint ő, ez nagyobb büntetés, mint a kivégzés – morfondírozott az FBI egyik georgiai illetékese, Charles Stone a fejlemények hallatán.

– Muszáj volt kompromisszumot kötni vele, mert csak akkor mondta meg robbanóanyag-készleteinek rejtekhelyét, ha garantáljuk, hogy nem végzik ki – magyarázta az illetékesek engedékenységét az AP hírügynökségnek Alberto Gonzalez államügyész.

Mint kiderült, Rudolph nem hazudott: mázsányi robbanószerre leltek az általa megjelölt helyen, gyanús közelségben” lakott településekhez – írta a New York Times. A hajdani áldozatok hozzátartozói azonban eléggé elkeseredettek. – Ahogy mondani szokás, a büntetés illeszkedjen a bűnhöz, márpedig ez ebben az esetben a halál kellett volna, hogy legyen – nyilatkozta például Jeff Lyons, akinek neje szeme világát vesztette el az alabamai klinikarobbantáskor. Őt a jelek szerint nem vígasztalja meg, hogy Rudolph élete végéig rács mögött marad. Négy élete meg amúgy sincs…

Sz. G.

Tóth Piroska

Comments are closed.