Forrás: Híradó

Egyes becslések szerint világszerte 6 milliónál is többen szenvednek a lassú fizikai leépüléstől

A betegség okát már évtizedek óta ismeri az orvostársadalom, ám a gyógymódot eddig senkinek sem sikerült megtalálni. Ma van a Parkinson-kór Világnapja, egy betegségé, amelyet talán már a közeljövőben felszámolhatnak a kutatók.

Új izraeli fejlesztésű, Parkinson-ellenes gyógyszer

Stílusosan április 11-én, a Parkinson-kór Világnapján került Izraelben forgalomba az az új gyógyszerkészítmény, amely jelentősen javíthatja e súlyos betegségben szenvedők életminőségét

A kéz, amelyet ereje tett félelmetessé, ma már egy poharat is alig tud megfogni. Muhammad Aliról sokaknak már nem a pofonok jutnak az eszébe, hanem egy legyőzhetetlen betegség, a Parkinson-kór. A világbajnok boxolónál először csak apró remegést vettek észre, amit boksz-sérülésnek hittek, ám az orvosok több, mint 20 évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a betegséget, ami tulajdonképpen egy lassú fizikai leépülés.

A betegségért, amit többek között II. János Pál pápánál is azonosítottak, egy dopamin nevű anyag a felelős, jobban mondva annak hiánya az agy mozgásért felelős részében. Éppen ezért a betegségben szenvedők tünetei: végtagremegés, halk beszéd, járási nehézség, egyensúlyzavar, melyek az idő előrehaladtával csak fokozódnak. Kezelésre egyre több gyógyszer került forgalomba, de azok csak enyhítik a tüneteket, végleges megoldást egyik sem jelent.

Jelenleg világszerte több mint 6 millióan szenvednek a betegségtől, ebből Európában mintegy 1,5 millióan. Pontos magyarországi adatok nincsenek, de a becslések szerint 15 és 20 ezer körüli a betegek száma. Leginkább a 65 évnél idősebbeknél fordul elő, de ritkán fiataloknál is kialakulhat. Erre példa Michael J. Fox, amerikai színész, aki alig múlt 30 éves, amikor kiderült betegsége.

Az orvosok folyamatosan kutatják a gyógymódot, de úgy tűnik, egyre nehezebb a dolguk. A közelmúltban kiderült, hogy az egyébként egészségre ártalmas dohányzás, adott esetben csökkentheti a kockázatot, csakúgy, mint a rendszeres kávéfogyasztás. Ugyanakkor az erő, egészség szimbóluma, a tej, a férfiaknál fokozhatja a kockázatot.

Az orvosok az egyik lehetséges áttörést az őssejtkutatástól remélik. Három évvel ezelőtt, amerikai kutatóknak sikerült előállítani az őssejtből olyan idegsejtet, amely pótolja az említett dopamint. Ha valóban sikerül természetes megoldást taláni, akkor talán a nem is olyan távoli jövőben, kihízhatjuk a Parkinson-kórt a gyógyíthatatlan betegségek listájáról.

Czinege László / Az ESTE

Comments are closed.