Forrás: Híradó

Az Élet Menete Alapítvány és egy zsidó ifjúsági szervezet azt kéri a fővárosiaktól: alkossanak élő láncot és vonuljanak végig az egykori pesti gettó területén szombaton, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján.Az egykori pesti gettót 1945. január 18-án szabadította fel az akkori szovjet hadsereg. A VII. kerületi Dohány utca, a mai Kertész utca, a Király utca és a Károly körút által határolt terület épületeibe annak idején 55-70 ezer budapesti zsidót zsúfoltak össze.

„Emlékezzünk közösen azokra a magyar emberekre, honfitársainkra, akiket elpusztított a gyűlölet!” – olvasható felhívásukban. A Dohány utcai Zsinagóga előtt a program szerint Lamperth Mónika belügyminiszter, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Schiffer János főpolgármester-helyettes mond beszédet. A megemlékezést követően indul „Az Élet Menete”.

„Elmenetelünk a Duna-partra, oda, ahol egykor embertársainkat lőtték a vízbe” – írták a szervezők azzal a felszólítással: „Ilyet soha többet ne tehessen senki!” A résztvevők a tervek szerint a Lánchíd és a Margit híd közötti rakparti részen alkotnak majd élő láncot negyedórán át, 21.45 órától kezdődően, egy-egy szál gyertyával.

A felhívást a szervezők nevében „Az Élet Menete Alapítvány” és a Hasomer Hacair elnevezésű zsidó ifjúsági szervezet tette közzé, a közleményt Verő Tamás, Büchler András, Arató András és Burger András jegyezte.

Tavaly is tartottak hasonló megemlékezést Budapesten, akkor az emléknap előestéjén alkottak élő láncot az egybegyűltek, égő fáklyákkal vették körül az egykori gettó területét, majd a Lánchíd pesti hídfőjénél némán emlékeztek az 1944-ben folyóba lőtt áldozatokra. 

hirado.hu/MTI

Comments are closed.