Forrás: MNO

Wass Albertről eddig ismeretlen dokumentumokat tartalmazó könyv jelent meg a közelmúltban. A gróf emigrált, az író otthon maradt – Wass Albert igazsága című kötetet Kolozsváron és Marosvásárhelyen mutatták be. A szerzők a hamburgi és a floridai Wass Albert archívum anyagából válogattak és így kísérelték meg beállítani azt a képet, amelyik ma talán a leghitelesebbet mutatja az írófejedelemről.

A gróf emigrált, az író otthon maradt – Wass Albert igazsága című kötetet Takaró Mihály és Vekov Károly irodalomtörténészek, valamint Raffay Ernő történész állította össze.

– Wass Albert nem háborús bűnös, ezt a román főügyészség leveléből tudhatjuk meg, továbbra is felbujtóként és ekként kimondott népbírósági ítélet miatt ő bűnösnek számít pillanatnyilag Romániában. Valóban egy kisebbség történetének a folyamata, egy korszak, amelyik még mindig nem záródott le, nem történt igazságszolgáltatás egy olyan ember számára, aki valójában nem követte el azt, amivel vádolják. Amikor a népbírósági ítélet Kolozsváron ’46 tavaszán kimondatott, úgy tűnt, kellett nemes bűnöst is felvonultatni a többi más mellett, függetlenül attól, hogy valóban bűnös volt-e vagy sem – vélte Vekov Károly történész, a könyv társszerzője.

Mint mondta, Wass Albert 1944 őszén távozott Erdélyből a visszavonuló magyar hadsereggel és a ’46 tavaszán sorra került per során őt ugyan megidézték, de a halálos ítéletről, mivel már nem tartózkodott az országban, nem értesítették. Ez volt az első politikai per Romániában – állítja Vekov Károly.

A család megbízott egy ügyvédet, Kincses Elődöt a jogi kérdés továbbvitelével, és remélik, hogy ennek a kötetnek a kapcsán kellő bizonyíték került napvilágra ahhoz, hogy a Legfelsőbb Bíróság mégis tárgyalja újra ezt a kérdést – tette hozzá.

Takaró Mihály irodalomtörténész elmondta: úgy érezték, meg kell születnie egy olyan könyvnek, amely hiteles dokumentumok alapján tisztázza azokat a kérdéseket, amelyek homályban vagy legalábbis félhomályban vannak Wass Albert személyével kapcsolatban. Egyszerre akarták bemutatni Wass Albertet, a közéleti személyiséget, a nagy magyar férfiút, aki nemcsak íróként jelentős, hanem politikusként, közíróként is, és azt az írót, aki mind a mai napig teljes mértékben elfelejtve nem része a magyar irodalmi köztudatnak.

Két nagy archívum őrzi Wass Albert szellemi hagyatékát, az egyik a hamburgi Wass Albert archívum, jóval nagyobb a floridai archívum, amelyet a Wass-család, családi archívumként őriz, és sok ezer feldolgozatlan dokumentum van a mai napig benne. Ennek a két archívumnak az anyagából szemezgettek és így kísérelték meg beállítani azt a képet, amelyik ma talán Wass Albertről a leghitelesebbet mutatja.

Raffay Ernő történész azt a történelmi hátteret vázolja az olvasók elé, amelyben Wass Albert életműve keletkezett. Kitér két kérdésre, az egyik a romániai valóság az első és második világháború közötti időszakban, a másik pedig a háborús bűnösségével és az úgynevezett antiszemitizmusával kapcsolatos kérdés.

Forrás: Magyar Rádió

Comments are closed.