Forrás: Híradó

Meg kell nyitni a kassai kormányprogram és a Benes-dekrétumok kérdését, és ha a feltárás folyamatában kiderül, hogy Szlovákia vagy Magyarország sérelmet okozott volna a másik nemzet kisebbségének, akkor itt az ideje a bocsánatkérésnek – mondta Bugár Béla az egyik szlovák kereskedelmi televízióban.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét, a szlovák parlament alelnökét a televízió annak kapcsán kérdezte, hogy a múlt héten Révkomáromban megemlékeztek a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztásának és üldöztetésének utat nyitó kassai kormányprogram – majd az ebből eredő és végrehajtáshoz törvényi kereteket teremtő Benes-dekrétumok – aláírásának 60. évfordulójáról.

A szlovákiai magyar közösség életében súlyos történelmi traumát okozó, egyes rendelkezésben máig ható dokumentumok aláírásának szomorú évfordulóján a révkomáromi rendezvény résztvevői – így Bugár Béla is – nyilatkozatban rögzítették, hogy Szlovákia demokratikusan választott rendszerváltás utáni parlamentje már évekkel ezelőtt fejet hajtott a zsidók és a nemetek kárpótlása előtt, a magyaroknak azonban még adós ezzel, “ezért minimumként ragaszkodunk a szlovákiai magyar nemzeti közösség jelképes, egyszeri kárpótlásához.”

Vasárnapi megnyilatkozásában Bugár a “kölcsönös megkövetés” intézményét vetette fel, azonban hangsúlyosan hozzátette: ha kiderülne, hogy Magyarországnak is lenne miért megkövetnie a szlovákokat, akkor tegye meg. Azt azonban senki se várja el a szlovákiai magyaroktól, hogy lezártnak tekintsenek és töröljenek az emlékezetükből egy olyan – a kassai kormányprogram és a Benes-dekrétumok jegyében megélt – időszakot, melynek során több százezer magyarnak azért kellett bűnhődnie az egykori Csehszlovákiában, mert magyar volt.

Bugár visszautasította a vádakat, miszerint a kérdés ismételt felvetésével pártja a megyei önkormányzatok új képviselőtestületeinek felállítását célzó, rövidesen esedékes megyei választások kampányát indította volna el.

Az MKP elnökének véleményére szinte azonnal reagált a magyarellenes kirohanásairól elhíresült zsolnai (Zilina) polgármester, a parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki a két szlovák hírügynökség, a TASR és a SITA jelentése szerint azt mondta, hogy “a szlovákok nem hagyják magukat belerángatni a hamis bűntudatba.” Slota szerint a magyarok kassai kormányprogramból és a Benes-dekrétumokból eredő sérelmeit “össze sem lehet hasonlítani azzal a sokéves népirtással és asszimilációval, amit különféle magyar rezsimek és kormányok a szlovák nemzet ellen elkövetettek” az idők során. – Bugár jobban tenné, ha a magyarok szlovákellenes kegyetlenkedései miatt naponta parázzsal teli forró hamut szórna a fejére. Bugár megnyilvánulásai azt bizonyítják: a magyar közösség még csak hajlandóságot sem mutat aziránt, hogy beismerje a szlovákok elleni népirtását, hogy ezért vezekeljen és bocsánatot kérjen – így Slota.

MTI

Comments are closed.