Forrás: Magyar Rádió

A Vatikánban kilencnapos gyász kezdődött II. János Pál temetése után. Április 16-ig minden nap délután öt órakor misét tartanak az elhunyt egyházfőért a Szent Péter-bazilikában. Sírhelye az altemplomban hétfőtől látogatható.

Az új pápa megválasztásáig nem állnak szóba a sajtóval a konklávéra összegyűlt bíborosok – közölte a Vatikán szóvivője. A 117 főpap egyhangúlag döntött úgy, hogy nem adnak interjút, nem találkoznak a média képviselőivel. Az újságírókat arra kérik, hogy ne tegyenek föl kérdéseket, ne kérjenek kommentárokat. Joaquín Navarro-Valls szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy II. János Pál boldoggá avatása az új pápa “kizárólagos hatáskörébe” tartozik.

Az elmúlt egy hét alatt egyébként hétfőn 400 ezren, kedden 600 ezren, szerdán-csütörtökön több mint egymillióan álltak sorban II. János Pál ravatalánál. A katolikus egyházfő hétfői felravatalozása óta csütörtök estig, a Szent Péter-bazilika bezárásáig óránként 21 ezer zarándok lépte át a bazilika kapuját. Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter adatai szerint a pápa pénteki temetésére 250 ezer ember zsúfolódott be a vatikáni Szent Péter térre és környékére. A Rómába érkezett zarándokok számát a rendőrség 3-4 millióra becsülte.

A temetésen több mint 200 külföldi delegáció, és 3 millió zarándok vett részt Rómában, de minden a legnagyobb rendben zajlott le, a szervezés és a biztonság terén is. A többtonnányi szemetet is eltakarították már.

Rómában is helyreállt a mindennapi élet. A Szentszék köszönetet mondott a városnak, hogy türelemmel fogadta a zarándok-áradatot. Az időjárás is kegyes volt, kivárta II. János Pál búcsúztatását, azóta zuhog az eső.

Egyedül azok a római kereskedők vannak most bajban, akik az elmúlt napokban a csillagokba emelték az áraikat. Az éttermekben, presszókban most a pénzügyőrség tart ellenőrzést.

Jó volt a héten lengyelnek lenni

A szombat továbbra is a reflexió, a gyász csendes napja Lengyelországban. Rómából visszaindultak a zarándokokkal a vonatok, buszok, autók. Egymilliónál többen voltak a Vatikánban, búcsút venni a szeretett honfitárstól. A szülővárosban, Wadowicében egy héten át tízezrek, közöttük iskolatársak, barátok virrasztottak, imádkoztak és emlékeztek Karol Wojtylára.

Korábbi érsekségének városa, Krakkó lakóit is az összetartozás érzése hívta a pápa régi szobájának ablaka alá, ahol a II. János Pál kedves dalát, a Bárkát énekelték az emberek, köztük nagyon sok fiatal. A krakkóiak mécsesekkel borították el a pápa szüleinek és fivérének a sírját. A Mária-templom tornyában péntek óta egy éven át minden este 9 óra 37 perckor, a pápa halálának egy héttel ezelőtti időpontjában a Bárkát fújja a két tűzoltó kürtös.

A gyász napjaiban a lengyelek megdöbbentő egységről, egymás iránti szolidaritásról tettek tanúbizonyságot. Kwasniewsky fehér forradalomnak nevezte a hét történéseit. Reményét fejezte ki, hogy ez a méltóságteljesen lecsendesült különös Lengyelország kiállja az idő próbáját.

II. János Pál, a béke pápája

A lengyel külügyminiszter szerint az elhunyt pápa méltó a Nobel-békedíjra. Mutatja ezt egyébként az is, hogy a temetésen több, korábban haragban lévő államférfi fogott kezet egymással. A szíriai vezetés például elismerte, hogy Móse Kacav izraeli államfő pénteken a pápa vatikáni búcsúztatásán először kezet fogott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, de óva intett attól, hogy a kézfogásnak bárki is politikai jelentőséget tulajdonítson.

Előzőleg Damaszkuszban hivatalos szíriai források még tagadták a szír elnök és az izraeli államfő kézfogását. A két ország hivatalosan hadban áll egymással. Móse Kacav az izraeli média szerint a szertartáson kezet fogott az Izrael másik ellenségnek számító Irán államfőjével, Mohammed Hatami elnökkel is, ezt az Hatami Teheránba visszaérve cáfolta.

Kibékülésük jeleként kezet fogott II. János Pál pápa temetésén Lech Walesa volt és Aleksander Kwasniewski jelenlegi lengyel elnök is. A két államférfi közti harag az 1995-ös elnökválasztás óta tart. Az elnökjelöltek akkori televíziós vitájában Walesa nem fogott kezet riválisával.

Még a pápa temetése előtti napokban is barátságtalan volt a viszony: Walesa nem volt hajlandó egy repülőgépen utazni Rómába a hivatalban levő államfővel. Kezet szorítottunk, és ezt a pápának köszönhetjük – mondta Kwasniewski elnök.

Sárközy Júlia (MR-Róma), Szilágyi Szabolcs (BBC), MR

Comments are closed.