Forrás: Híradó

A fiúk tiltott helyen fociztak

Izraeli katonák agyonlőttek három palesztin kamaszt a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében.

Szemtanúk állítása szerint a fiúk egy olyan helyen fociztak, ahová az izraeli hadsereg tilalma miatt nem mehettek volna. A katonák egy páncélozott járműből géppuskasorozatot adtak le rájuk, kettőt a helyszínen megölve, a harmadikat pedig olyan súlyosan megsebesítve, hogy a kórházban ő is meghalt. Palesztin kórházi forrás szerint a halottak 14-15 évesek voltak.

Az izraeli hadsereg az incidens kivizsgálását ígérte, de egy katonai forrás azt máris közölte, hogy tudomásuk szerint „három ember megközelítette az Izrael határán kialakított ütközőövezetet, és a figyelmeztető lövések hatására sem állt meg, ezért lőttek rájuk a katonák”.

Az Iszlám Dzsihád nem sokkal az incidens után bejelentette, hogy nem tartja magára nézve kötelezőnek az Izraellel eddig érvényben volt de facto fegyverszünetet.

Több mint tízezer palesztin tüntetett a ciszjordániai Rámalláhban és két gázai övezetbeli helyszínen, harmadik palesztin felkeléssel fenyegetve arra az esetre, ha az Izrael gázai kivonulását kisiklatni akaró zsidó szélsőségesek behatolnának a muzulmánok által szent helynek tartott jeruzsálemi Mecsetek terére.

Az izraeli rendőrség a héten több ezer emberét vezényelte Jeruzsálem óvárosába az esetleges összecsapások megakadályozására, miután a szélsőjobboldali Revava (Miriád) zsidó mozgalom vasárnapra közös imát hirdetett meg a Templomhegy tetején elterülő – a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő – Mecsetek terére, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek júliusra tervezett felszámolása ellen. Gideon Ezra belbiztonsági miniszter az izraeli rádióban megerősítette: tartanak tőle, hogy a zsidó szélsőségesek provokációra készülnek.

„Ha a cionisták megszentségtelenítik az al-Aksza mecsetet, azzal elvetik egy harmadik felkelés magvait” – jelentette ki Gázában palesztin tüntetők előtt Nizar Rajjan, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetője. A palesztin tüntetők közül néhányan a Mecsetek terén lévő Sziklamecset makettjét emelték a magasba.

MTI/hirado.hu

Comments are closed.