Forrás: Blikk

Az új pápa avathatja boldoggáGiuseppe Pisanu olasz belügyminiszter közölte, hogy hétfőtől csütörtök estig 1,4 millió hívő hajtott fejet az elhunyt pápa ravatalánál, ami annyit tesz, hogy óránként 21 ezren, percenként 350-en lépték át a Szent Péter-bazilika kapuját. A leghosszabb várakozási idő 24 óra volt, de a többség 13 órán keresztül állt a téren. Pisanu szerint a ravatal előtti sor egy ízben öt kilométer hosszú volt. Pontos adatok nincsenek, de valószínűleg négymillió zarándok érkezett Rómába az elmúlt napokban, többségük már elhagyta a várost. A Szent Péter téren imádkozó lengyel hívőket késő éjszaka a rendőrség kérte fel a távozásra.

Időközben véget ért a bíborosok hatodik kongregációja, amelyről nem szivárogtak ki információk, de minden bizonnyal a pápaválasztó konklávé volt a legfontosabb téma. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő bejelentette, hogy a bíborosok a jövőben hallgatni fognak, nem válaszolnak az újságírók kérdéseire és nem találkoznak a média képviselőivel. Maga a szóvivő is csak egy kérdésre adott választ, szerinte II. János Pál boldoggá avatása az új pápa kizárólagos hatáskörébe” tartozik. A teljes csend előtti utolsó interjút Karl Lehmann német bíboros adta, aki úgy véli, hogy nincsenek sem favoritok, sem szilárdan megkötött szövetségek, egyelőre csak puhatolózás zajlik a színfalak mögött. A pápaválasztó testület tagjainak meg kell ismerniük egymást, hiszen a 117 bíboros felét 2001 óta nevezték ki.

Minden tekintélyes orgánum kisebb csodának nevezte, hogy Mose Kacav izraeli elnök a pápa temetésén kezet szorított az ősellenségnek” számító Szíria és Irán vezetőjével. Ez a csoda is két napig tartott: Mohammed Hatami iráni államfő hazugságnak nevezte, hogy kezet rázott volna Kacavval, a szírek szerint pedig a gesztus nem jelent semmit.

k. sz.

Tóth Piroska

Comments are closed.