Forrás: HVG

Több mint tízezer palesztin tüntetett szombaton a ciszjordániai Rámalláhban és két gázai övezeti helyszínen, harmadik palesztin felkeléssel fenyegetve arra az esetre, ha az Izrael gázai kivonulását kisiklatni akaró zsidó szélsőségesek behatolnának a muzulmánok által szent helynek tartott jeruzsálemi Mecsetek terére.

Az izraeli rendőrség a héten több ezer emberét vezényelte Jeruzsálem óvárosába az esetleges összecsapások megakadályozására, miután a szélsőjobboldali Revava (Miriád) zsidó mozgalom vasárnapra közös imát hirdetett meg a Templomhegy tetején elterülő – a zsidók és a keresztények által is szent helyként tisztelt, de muzulmán kezelésben lévő – Mecsetek terére, tiltakozásul a gázai övezeti zsidó telepek júliusra tervezett felszámolása ellen.

Gideon Ezra belbiztonsági miniszter az izraeli rádióban megerősítette: tartanak tőle, hogy a zsidó szélsőségesek provokációra készülnek. ‘Ha a cionisták megszentségtelenítik az al-Aksza mecsetet, azzal elvetik egy harmadik felkelés magvait’ – jelentette ki Gázában palesztin tüntetők előtt Nizar Rajjan, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetője. A palesztin tüntetők közül néhányan a Mecsetek terén lévő Sziklamecset makettjét emelték a magasba.

A legnagyobb palesztin szervezetek fegyveres szárnyai még pénteken figyelmeztették a zsidó szélsőségeseket, hogy hadüzenetnek fogják tekinteni bármiféle támadásukat az iszlám harmadik szent helyének számító Mecsetek tere ellen.

MTI

Comments are closed.